8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCaracalul, ameninţat cu sistarea apei

Caracalul, ameninţat cu sistarea apei

Aproape 40.000 de oameni ar putea rămâne fără apă la robinete, Direcţia Apelor Olt ameninţând administraţia caracaleană cu interzicerea forării, din cauza neplăţii a peste un milion de lei, datorii acumulate în cinci ani.

Primăria Caracal este ameninţată că va trebui să dea din 20 noiembrie socoteală oamenilor pentru sistarea furnizării apei potabile. Societatea de gospodărire comunală, IGO SA, a acumulat în cinci ani datorii de peste un milion de lei (aproximativ 750.000 de lei datorii şi peste 295.000 de lei penalizări de întârziere) din neplata abonamentului de utilizare/exploatare a resurselor de apă.
Din februarie 2008, Direcţia Apelor Olt (DAO) a reziliat şi contractul, astfel că în prezent IGO SA furnizează ilegal apă caracalenilor.
În timp ce directorul Direcţiei Apelor Olt declară că a propus administraţiei Caracalului mai multe soluţii, printre care eşalonarea sau compensarea datoriilor cu lucrări pe care Direcţia le avea în zonă, fără ca vreuna să fi fost acceptată, primarul municipiului susţine că, de fapt, s-ar fi căzut la pace încă din iulie 2008, iar reacţia Direcţiei Apelor Olt ar fi nejustificată.

„Chiar dacă m-ar ruga prim-ministrul, nu mai putem da înapoi“

Discuţii pe tema recuperării acestor debite de un milion de lei, spune directorul DAO, Tudor Şindilaru, s-au tot purtat în aceşti ani. „E adevărat că este şi vina noastră că s-a ajuns aici, pentru că trebuia să sistăm furnizarea apei după şase luni de neplată a abonamentului, aşa cum spune legea. Chiar de atunci trebuia să calculăm măriri de zece ori ale valorilor facturilor, lucru pe care nu l-am făcut. Am tot încercat, în schimb, ca prin discuţii să găsim o rezolvare la această problemă. Ultima dată am vorbit ieri (luni – n.r.) cu primarul Gheorghe Anghel, care mi-a dat un răspuns ce m-a uluit. Mi-a spus că ne recomandă să facem ce spune legea, adică să sistăm furnizarea, pentru că ştie că oricum la asta se va ajunge. Am discutat şi la prefect, am avut o întâlnire şi la consiliul judeţean… Ni s-a spus, în vară, că se aşteaptă o rectificare de buget şi că urmează să se plătească datoriile. Au primit 1,3 milioane, dar nu ne-au dat un leu. Le-am propus eşalonarea datoriilor, le-am expus şi varianta compensării unei părţi din sumă cu valoarea unor lucrări pe care le aveam de făcut în zonă, dar n-au acceptat nici una. Acum, şi să vrem să facem eşalonare, nu ne mai dă voie legea, pentru că ar însemna că acordăm ajutoare de stat unei societăţi publice. Chiar dacă m-ar ruga prim-ministrul, nu mai putem da înapoi“, a declarat directorul Şindilaru.

„I-am spus că eu atât am posibilitatea să plătesc“

Primarul Caracalului, Gheorghe Anghel, deşi admite că datoria ar putea fi de valoarea menţionată în comunicatele Direcţiei Apelor Olt, declară, în schimb, că este aferentă ultimului an şi jumătate. În plus, aminteşte de o înţelegere perfectată în iulie anul acesta, de când primăria plăteşte aproximativ 70.000 de lei, nu 35.000-40.000 de lei, la cât s-ar ridica abonamentul lunar.
„I-am spus că eu atât am posibilitatea să plătesc, n-am de unde mai mult. A fost de acord, aşa că nu înţeleg de unde faxurile transmise ieri la toată presa. Urma ca mâine (astăzi – n.r.) să ne întâlnim din nou la prefectură, să discutăm pe această temă. Dacă dânşii asta vor, asta vor avea. Poate că ne fac şi nouă un bine“, a spus primarul Anghel.

„Eu nu ştiu de nici o întâlnire“

Prefectul Ştefan Nicolae, anunţat, la rândul său, de Direcţia Apelor că se va apela la măsura extremă, a declarat ieri că nu ştie de nici o nouă întâlnire la prefectură.
„Am avut o întâlnire în urmă cu o lună, dar de cea de mâine nu ştiu nimic. Dar sunt aici, dacă vor să ne întâlnim. Ar trebui însă mai întâi să-şi facă un contract, că acum furnizează apă ilegal. Situaţia este, într-adevăr, gravă, dar eu sper să nu se ajungă până la sistarea apei, pentru că impactul social ar fi foarte grav“, a spus prefectul. Şi vicepreşedintele consiliului judeţean, Ioan Ciugulea, şi-a amintit de o întâlnire pe această temă, în urmă cu trei luni, când se dorea o amânare la plată, cu termene, dar de atunci nu mai ştie ce s-a întâmplat.
Cert este că, dacă nu se găsesc fonduri pentru plata datoriilor, din 20 noiembrie va începe restricţionarea forării din cele 60 de puţuri existente în Caracal, conform unui plan care urmează să se întocmească la nivelul Serviciului de Gospodărire a Apelor din judeţul Olt. Măsura extremă la care se va ajunge va fi sistarea apei în  Caracal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII