5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAmânarea măririlor salariale, neconstituţională

Amânarea măririlor salariale, neconstituţională

Dacă şi cea de-a doua ordonanţă, prin care Cabinetul Tăriceanu oferă dascălilor maximum 28% în două etape, va fi declarată neconstituţională, sindicatele din învăţământ iau în calcul renunţarea la greva generală.

 

Judecătorii Curţii Constituţionale au declarat ieri neconstituţională Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 136 din 28 octombrie 2008, prin care executivul amâna până la 1 aprilie 2009 aplicarea legii de majorare cu 50% a salariilor cadrelor didactice. Prin noua ordonanţă, nr. 151/2008, adoptată luni de guvern, care propune creşteri salariale de maximum 28% în învăţământ, acordate în două tranşe, începând cu 1 martie, guvernul a încercat să abroge OUG nr. 136/2008, dar, din greşeală, Cabinetul Tăriceanu a abrogat un singur articol al vechii ordonanţe, alte trei rămânând în vigoare.

 

Abrogare incompletă

 

Tot ieri, Federaţia „Spiru Haret“ a solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu neconstituţionalitatea ordonanţei emise luni de guvern, prin care salariile cadrelor didactice ar urma să crească, diferenţiat, în două trepte, cu până la 28%. Motivele invocate de „Spiru Haret“ prin care se susţine neconstituţionalitatea Ordonanţei nr. 151/2008 sunt legate de respectarea legilor şi a dreptului la negocieri. „Potrivit articolului 4 din contractul colectiv de muncă, ministerul se obligă să nu iniţieze nici un act normativ care priveşte relaţiile de muncă şi sistemul naţional de învăţământ, fără consultarea federaţiilor semnatare ale contractului colectiv de muncă. În condiţiile în care şi Ordonanţa nr. 151/2008 este iniţiată tot din Ministerul Educaţiei şi tot fără consultarea federaţiilor sindicale reprezentative, este evident că aceasta este emisă cu încălcarea principiului garantat de Constituţie“, se arată într-un comunicat al Federaţiei „Spiru Haret“.

Reprezentanţii federaţiei mai precizează că, prin ordonanţa emisă luni, se încalcă şi legea prin care „guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare, a căror reglementare nu poate fi amânată“, şi cea care prevede că „parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării“.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a anunţat şi ea marţi că va sesiza Curtea Constituţională în legătură cu aceeaşi ordonanţă.

 

Greva, incertă

 

Sindicatele din educaţie ar putea amâna greva generală din 18 noiembrie, în cazul în care Curtea Constituţională va declara neconstituţională şi „Ordonanţa 28%“. „Eram siguri că decizia Curţii va fi favorabilă nouă, pentru că, într-un stat de drept, legea trebuie respectată. Am anunţat Avocatul Poporului şi pentru ordonanţa prin care se majorează salariile cu până la 28% şi, în funcţie de când se va decide constituţionalitatea acesteia, s-ar putea să amânăm greva generală“, a precizat, pentru NewsIn, liderul federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea.

Şi preşedintele Federaţiei „Spiru Haret“, Marius Nistor, a spus că, după ce Curtea Constituţională va lua o decizie în privinţa „Ordonanţei 28%“, sindicatele din învăţământ se vor întâlni şi vor decide, de comun acord, în privinţa acţiunilor viitoare. „Fireşte însă că vom ţine cont de deciziile Curţii Constituţionale“, a precizat Nistor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS