12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOrdonanţă respinsă, moţiune amânată

Ordonanţă respinsă, moţiune amânată

Plenul Senatului a respins ieri ordonanţa de urgenţă a guvernului prin care punerea în aplicare a măririlor salariale de 50% acordate cadrelor didactice s-a amânat până în aprilie 2009. Senatorii au luat această decizie în ciuda eforturilor disperate ale reprezentanţilor PNL de a scoate proiectul de pe ordinea de zi. În favoarea adoptării proiectului Legii de respingere a ordonanţei au votat 79 de senatori, 13 au fost împotrivă şi doi s-au abţinut.

Pentru ca ordonanţa de amânare a creşterii salariilor să fie blocată, iar profesorii să beneficieze mai devreme de aprilie 2009 de măriri de salarii, este nevoie ca şi Camera Deputaţilor, care este decizională, să respingă demersul guvernului.

Dezbaterea ordonanţei în Camera Deputaţilor ar fi inutilă dacă astăzi Curtea Constituţională ar admite sesizarea Avocatului poporului în privinţa neconstituţionalităţii ordonanţei de urgenţă a guvernului prin care s-a blocat creşterea salariilor dascălilor.

 

Chiulul PSD încurcă moţiunea PD-L

 

Tot ieri trebuia să fie dezbătută şi votată moţiunea de cenzură a PD-L intitulată „Educaţia rămâne, guvernul pleacă“. Acesteia i s-a dat citire săptămâna trecută, într-o şedinţă comună a celor două Camere ale parlamentului, în sală fiind prezent şi premierul Călin Popescu Tăriceanu. PD-L solicită prin moţiunea de cenzură demisia cabinetului Tăriceanu pentru că „ignoră drepturile cetăţenilor“, „generează o criză socială de proporţii“ şi „sfidează o lege votată în unanimitate de Parlamentul României“.

Programată pentru ora 14.00, moţiunea de cenzură n-a mai fost dezbătută din lipsă de cvorum, în sală fiind doar 121 de parlamentari din cei 232 care trebuie să fie prezenţi obligatoriu.

Lipsa de cvorum a fost cauzată de decizia luată de PSD, în şedinţa Biroului Permanent Naţional, de a nu participa la votul asupra moţiunii de cenzură. „Nu are nici rost să încerci să dărâmi guvernul cu două săptămâni înaintea alegerilor“, a explicat Adrian Năstase după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS