13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDublurile electorale, interzise

Dublurile electorale, interzise

Afişajul la „dublu“ de pe panourile electorale din Craiova a intrat în atenţia Biroului Electoral Judeţean, care a decis ieri îndepărtarea afişelor în plus în urma unei reclamaţii făcute de unul dintre candidaţi.

Panourile special amplasate în oraş pentru lipirea afişelor electorale s-au dovedit neîncăpătoare pentru candidaţi. În speranţa că poate-poate vor lua ochii electoratului, o parte din cei care îşi doresc un fotoliu de deputat sau senator şi-au lipit pe panouri mai multe afişe decât permite legea. Observaţia este valabilă atât în cazul candidaţilor PSD şi PNL, cât şi al celor de la PD-L, care nu s-au dat în lături nici de la a-şi lipi afişe peste cele ale altor candidaţi, chiar dacă aceştia sunt, de multe ori, colegi nu doar de panou, ci şi de partid.

 

Nu mai avea loc de colegul ecologist

 

Situaţia prezentată mai sus l-a deranjat pe candidatul Alianţei Partidul Verde Ecologist Emil Săndulescu, care a reclamat ieri la Biroul Electoral Judeţean că „pe panourile de afişaj amplasate pe strada Mihail Kogălniceanu şi Theodor Aman, candidaţii PNL şi PSD, respectiv Cristina Calangiu şi Sorin Iordache, în total dispreţ faţă de prevederile legale şi faţă de ceilalţi candidaţi, au lipit câte două afişe pe fiecare panou, încălcând prevederile art. 39, alineatele 4 şi 6 din Legea nr. 35/2008, respectiv principiul «un panou – un candidat» şi împiedicând alţi candidaţi să-şi lipească afişe“, se arată în plângere. La sesizarea cu pricina, Săndulescu a ataşat şi trei fotografii care demonstrează încălcarea legii de către cei reclamaţi. În ilustraţii apare însă, pe lângă afişele la „dublu“ ale pedelistului Ionel Pană sau cele ale pesedistului Florentin Gust, şi afişul unui coleg de partid al candidatului, Cristian Săvulescu, care a fost desemnat de Alianţa Partidul Verde Ecologist să candideze pe un loc de deputat în Craiova. Cele două afişe ale acestuia îl încadrează perfect pe cel al lui Săndulescu.

Toate afişele – bonus jos!

 

Membrii BEJ întruniţi ieri au stabilit că toţi candidaţii care au încălcat prevederile legale trebuie să-şi îndepărteze afişele în plus. Preşedintele BEJ, judecătorul Laurenţiu Anghel, a declarat ieri că plângerea candidatului ecologist a fost admisă şi s-a dispus îndepărtarea afişelor, însă nu doar în cazul celor reclamaţi, ci şi al celorlalţi competitori electorali. „Dispoziţia va fi dusă la îndeplinire de candidaţi, sub supravegherea organelor de poliţie, inclusiv Poliţia Comunitară“, a spus Anghel, care a precizat că, în cazul în care candidaţii nu se vor conforma deciziei luate de BEJ, aceştia sunt pasibili de amendă.

 

Ce spune legea

 

Legea nr. 35/2008 privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului prevede la alineatele 4 şi 6 că partidele sau alianţele sunt obligate să lipească un singur afiş pe un panou electoral. „Este interzisă utilizarea de partidul politic, alianţa politică, alianţa electorală, organizaţia cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri conform prezentului titlu ori candidatul independent a locurilor speciale pentru afişaj electoral astfel încât să împiedice folosirea acestora de un alt partid politic, alianţă politică, alianţă electorală, organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri ori alt candidat independent. Pe un panou electoral, fiecare partid politic, alianţă politică, alianţă electorală, organizaţie a cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale care participă la alegeri conform prezentului titlu ori candidat independent poate aplica un singur afiş electoral. Un afiş electoral amplasat în locurile prevăzute la alin. (1) nu poate depăşi dimensiunile de 500 mm o latură şi 300 mm cealaltă latură, iar cel prin care se convoacă o reuniune electorală, 400 mm o latură şi 250 mm cealaltă latură“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII