10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBani mulţi, lucrare de mântuială

Bani mulţi, lucrare de mântuială

De fiecare dată când sunt ploi, pârâul Tejac din satul Leamna de Sus, comuna Bucovăţ, inundă gospodăriile aşezate pe mal. În 2005, pe un proiect european s-a construit un pod care face legătura între partea de jos şi cea de sus a localităţii. Banii au fost cheltuiţi, dar problema nu s-a rezolvat.

Până la vărsarea sa în Jiu, pârâul Tejac adună toate apele pluviale de pe versanţii dealurilor care înconjoară Leamna de Jos, Leamna de Sus şi Bucovăţ. Deşi pare inofensiv la prima vedere, atunci când vin anotimpurile ploioase, debitul creşte şi Tejacul mătură tot în calea lui. Înainte de 1990, pârâul s-a aflat într-un program de regularizare a albiei, dar după Revoluţie a uitat toată lumea de acel proiect. „În 2005, o doamnă doctor a accesat un program european şi a reuşit să aloce circa 70.000 de dolari pentru construirea unui pod peste Tejac la Leamna de Sus. Până să construiască podul, a scăzut dolarul şi nu au mai rămas bani decât pentru ceea ce se vede acum. Podul este un pic cam înclinat, dar nu se rupe. Peste el au trecut şi inundaţiile din 2005, şi cele din 2006. Direcţia Apelor Jiu ştie despre starea podului şi a digului de circa 40 de metri. Am înţeles că s-a făcut un proiect pentru regularizarea întregii albii a Tejacului, dar încă nu avem nimic concret. Este cam mică deschiderea casetei pe care este amplasat podul, dar atunci aşa s-a făcut. Vom vedea ce mai putem face“, a spus primarul Constantin Vasile, de la Bucovăţ.

 

„O să se aleagă praful!“

 

Nastasie Barbu, din Leamna de Sus, are grădina pe malul Tejacului, lângă pod. De fiecare dată când se adună apele de pe dealuri, grădina este inundată. Ultima dată a fost în anul 2007, când apele au venit puhoi şi din cauza deschizăturii mici a casetei de sub pod, apele au ieşit din matcă.

„Anul trecut, atunci când au venit apele mari, au săpat pe sub pietre care întăreau malul. Dalele care au fost puse peste pietre s-au deplasat, iar între ele şi mal au apărut surpături. Dacă vine iar tejacul mare va fi vai de oamenii care au case aici, iar de grădina mea, ce să mai vorbesc! Caseta de sub pod are doar trei-patru metri şi strangulează puhoiul. Apele capătă viteză şi mai mare şi lovesc în mal, pe care-l surpă. Lumea spune că soluţia găsită n-a fost cea mai bună, că altfel nu mai aveam inundaţii. O să se aleagă praful şi atunci o să spună că nu au ştiut. Am sesizat peste tot, dar nu mă ia nimeni în seamă“, a spus Nastasie Barbu. Până una, alta, lucrarea făcută pe sărăcie şi cârpită în dorul lelii a început deja să-şi arate peticele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS