21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalUniversitarii teologi se întâlnesc la Tismana

Universitarii teologi se întâlnesc la Tismana

Mitropolia Olteniei organizează cel de-al III-lea Congres Naţional al Facultăţilor de Teologie Ortodoxă din România, un eveniment cultural important, ce va avea loc la Mânăstirea Tismana, în perioada
10-13 noiembrie 2008.

Lucrările Congresului Naţional al Facultăţilor de Teologie Ortodoxă din România se vor deschide astăzi, ora 18.00, în prezenţa Prea Fericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a Înalt Prea Sfinţitului Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei, a reprezentanţilor Guvernului României, ai Ministerului Culturii şi Cultelor şi ai Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului.

Întâlnirea va avea ca temă „Sfânta Scriptură şi Sfânta Liturghie, izvoare ale teologiei ortodoxe“, marcând astfel anul 2008 ca an jubiliar al Sfintei Scripturi şi al Sfintei Liturghii, şi va reuni la masa de lucru decanii celor unsprezece Facultăţi de Teologie din ţară şi peste 60 de profesori universitari şi reprezentanţi ai învăţământului teologic universitar din România.

O prioritate a lucrărilor Congresului Facultăţilor de Teologie o constituie identificarea modalităţilor concrete de optimizare a activităţilor didactice universitare pentru a corespunde exigenţelor misionare actuale ale Bisericii şi reformelor structurale din învăţământul universitar. De asemenea, se vor analiza rezultatele implementării hotărârilor primelor două Congrese Naţionale şi, se vor stabili elementele unei noi strategii la nivelul planului de învăţământ, al activităţilor de cercetare în domeniul teologiei.

„Teologia este comuniunea omului cu Dumnezeu şi, în acelaşi timp, este modalitatea de a cunoaşte pe Dumnezeu. Aceasta este viaţa veşnică: Să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, şi pe Iisus Hristos pe Care L-ai trimis (Ioan 17, 3). Dar teologia este şi ştiinţă a cunoaşterii pentru că ne îndrumă spre Hristos, Cel ce este Calea, Adevărul şi Viaţa (Ioan 14, 6). Aşadar, Congresul este o modalitate de comuniune eclezială atât a profesorilor, cât şi a studenţilor şi a tuturor celor care Îl iubesc pe Dumnezeu. Unindu-ne în sanctuarul lui Dumnezeu şi al Sfântului Nicodim la Tismana, avem conştiinţa prezenţei lui Dumnezeu în lume şi în viaţa noastră“, a precizat Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit Irineu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS