5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAtuul României în faţa crizei - lipsa infrastructurii

Atuul României în faţa crizei – lipsa infrastructurii

Şansa cea mai mare pe care o are România în aceste momente de criză internaţională este faptul că nu este o ţară foarte dezvoltată, aşa cum sunt celelalte state membre UE, a declarat vineri preşedintele Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), George Constantin Păunescu. „Speranţa că noi nu vom fi loviţi de criză atât de tare cum sunt alte ţări este lipsa totală a unei infrastructuri. Sper şi cred că toţi ne dorim ca această şansă să nu mai ţină foarte mult. Suferim datorită ignoranţei unor politicieni care au venit la guvernare doar să privească de sus activitatea întreprinzătorilor, puţini sunt cei care au făcut ceva concret pentru mediul de afaceri. Trebuie ca partidele politice să vină cu o propunere eficientă asupra relansării, restructurării economiei româneşti printr-o infrastructură mai bună. Am observat că nici un partid politic nu a venit cu vreo propunere concretă legată de infrastructură, toţi vor să-şi facă doar campanie electorală“, a declarat preşedintele ACPR, George Constantin Păunescu, cu ocazia celei de-a 16-a ediţii a Topului naţional al firmelor private din România, organizat, la Palatul Parlamentului, de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

 

„Guvernul trebuie să vină în ajutorul celor care îşi pun casa drept garanţie pentru afacerea lor“

 

De asemenea, preşedintele Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR) a mai spus că în România sunt foarte mulţi întreprinzători care, pentru a putea supravieţui pe piaţa românească, a trebuit să garanteze cu propria locuinţă afacerea. „Am un deosebit respect pentru cei care şi-au pus propria casă garanţie pentru a-şi putea continua afacerea. Nu am văzut nici un guvern care să iasă să spună că, pentru sacrificiul lor de a rămâne în mediul de afaceri, le va rămâne casa indiferent ce se va întâmpla. Ar trebui să se dea o ordonanţă de urgenţă prin care întreprinzătorul care şi-a pus casa drept garanţie să aibă convingerea că orice s-ar întâmpla nu va rămâne pe drumuri împreună cu familia sa“, a subliniat George Constantin Păunescu.

Totodată, preşedintele ACPR a mai declarat că IMM-urile din România au nevoie de ajutorul statului, care trebuie la rândul său să creeze cât mai repede un fond de garantare al întreprinderilor private mici şi mijlocii. „Întreprinzătorii trebuie să fie protejaţi de stat, aşa cum se întâmplă peste tot în lume, mai puţin la noi. Actualul guvern, dar mai ales cel viitor trebuie să dea aceste ordonanţe cât mai repede pentru a putea veni în ajutorul întreprinderilor care sunt deja afectate de criza financiară internaţională“, a menţionat George Constantin Păunescu. Acesta a subliniat faptul că pentru a putea depăşi aceste greutăţi, trebuie să se facă o unificare a patronatelor şi la nivel regional, aşa cum s-a întâmplat la nivel naţional, când patronatele s-au unit în Business România.

 

Ovidiu Nicolescu: Băncile au dublat dobânzile fără nici o justificare

 

Tot în cadrul evenimentului ce a avut loc vineri, preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, a atras atenţia autorităţilor că IMM-urile din România au mare nevoie de o lege care să vină în ajutorul lor şi, totodată, mai au nevoie de o lege care să stopeze creşterea fiscalităţii.

„Chiar dacă anul 2007 a fost pozitiv din punctul de vedere al mediului de afaceri, nu trebuie să ne culcăm pe o ureche şi să credem că nu au fost probleme. Efectele crizei financiare au început deja să-şi pună amprenta, din cauză că investiţiile au încetinit, au început deja unele stagnări în rândul angajărilor, iar băncile au dublat pur şi simplu dobânzile la credite fără nici o justificare, în condiţiile în care guvernatorul BNR a spus în nenumărate rânduri că avem un sistem bancar solid. Viitorul guvern ar trebui ca pentru toate proiectele privind fondurile structurale să ofere diferenţa dintre dobânda la care s-a semnat contractul şi dobânzile care se vor majora pe parcursul contractului. Cred că acest lucru e foarte important şi binevenit pentru întreprinzători, pentru că aproximativ 90% din aceştia nu-şi mai pot achita datoriile către bănci“, a subliniat Ovidiu Nicolescu. Acesta a mai spus că, potrivit unui sondaj efectuat anul acesta în perioada martie-aprilie, aproximativ 51% din cei chestionaţi cred că mediul de afaceri nu este propice pentru întreprinzători.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII