13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Scurte ştiri

Pe drum de lumină

Sala oglinzilor a Muzeului de Artă Craiova a găzduit joi lansarea volumului de poezii al Ancăi Moldoveanu, „Pe drum de lumină“. Volumul cuprinde „poezii interesante, subtile, de o mare sensibilitate“, după cum mărturisea Florea Firan. Lansată sub egida revistei şi a Editurii Scrisul Românesc, cartea vine să confirme încă o dată, dacă mai era nevoie, că promovarea tinerilor talente nu este un simplu obiectiv, ci o realitate a celor care cu grijă îşi îndreaptă atenţia spre descoperire şi promovarea adevăratelor valori.

Mirela MARINESCU

Noaptea devoratorilor de publicitate

„Noaptea devoratorilor de publicitate“, un eveniment consacrat de-a lungul timpului drept unul în care imaginaţia depăşeşte orice aşteptări, va ajunge pe 5 decembrie şi la Craiova, la Cinematograful Patria, începând cu ora 22.00. Organizatorii promit un adevărat show, plin de surprize, condimente inedite şi în primul rând multe reclame speciale, totul, pe măsura unui eveniment de talie internaţională. În noaptea celei mai lungi pauze publicitare, barierele lingvistice sunt devorate de scurtele comedii sau drame de 30 de secunde. Acestea devin inteligibile pentru fiecare, indiferent din ce colţ al lumii provin. Iniţiată de Jean Marie Boursicot în 1981, „Noaptea devoratorilor de publicitate“ se află la cea de-a 13-a ediţie în România.

Mirela MARINESCU

Florina Cercel în „Camerista“, la Naţionalul bucureştean

Teatrul Naţional din Bucureşti a prezentat-o ieri, în premieră naţională, pe actriţa Florina Cercel în spectacolul „Camerista“, după nuvela „Povestea cameristei Zerline“ a apreciatului scriitor austriac Hermann Broch. Acesta s-a făcut cunoscut publicului din România în urmă cu peste 30 de ani datorită succesului piesei „Moartea lui Vergiliu“.

Florina Cercel ne va dezvălui povestea de viaţă a unei cameriste, o poveste în care fiecare va experimenta iubirea pătimaşă, ura, gelozia, remuşcarea, păcatul, furia şi resemnarea omului în faţa destinului necruţător: „Sunt extrem de bucuroasă că pot să aduc în faţa spectatorului textul intitulat «Camerista», care aparţine unui scriitor celebru, cunoscut foarte bine şi jucat în spaţiul germanic. Rolul îmi prilejuieşte dezvoltarea unei palete largi de mijloace artistice şi aştept cu emoţie întâlnirea cu publicul bucureştean“, a mărturisit Florina Cercel.

Mirela MARINESCU

Festivalul Filmului Românesc, la Viena

Cinefilii austrieci vor putea viziona filme româneşti, în perioada 5-9 noiembrie, în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului de Film Românesc, organizat de Institutul Cultural Român (ICR) la Viena. Peliculele care vor putea fi vizionate sunt: pe 5 noiembrie – „Restul e tăcere“, în regia lui Nae Caranfil, pe 6 noiembrie – „Occident“, în regia lui Cristian Mungiu, pe 7 noiembrie – „Călătoria lui Gruber“, în regia lui Radu Gabrea şi pe 8 noiembrie – „Întâlniri încrucişate“, regizor Anca Damian. Pe 9 noiembrie vor fi prezentate scurtmetrajele „Megatron“ (în regia lui Marian Crişan), „Valuri“ (Adrian Sitaru), „O zi bună pe plajă“ (Bogdan Mustaţă), „Acasă“ (Paul Negoescu), „Alexandra“ (Radu Jude), „Interior. Scara de bloc“ (Ciprian Alexandrescu) şi „La drumul mare“ (Gabriel Sârbu). Festivalul de Film Românesc, iniţiat în 2007, este organizat în colaborare cu Centrul Cinematografic Urania, cel mai vechi şi reputat cinematograf din capitala Austriei.

NewsIn

Koons, Basquiat şi Hirst, cei mai bine vânduţi artişti contemporani

Jeff Koons, Jean Michel Basquiat şi Damien Hirst sunt cei mai bine vânduţi artişti contemporani, cu încasări de aproape 200 de milioane de euro în intervalul iulie 2007 – iunie 2008, potrivit unui top al vânzărilor, realizat de site-ul artprice.com

Potrivit clasamentului realizat de cel mai mare site dedicat pieţei de artă, americanul Jeff Koons este cel mai bine vândut artist contemporan din lume, în acest moment, pentru ale cărui opere s-au încasat, în intervalul menţionat, aproximativ 81 de milioane de euro. Koons, de 55 de ani, a devenit celebru, printre altele, şi pentru seria de fotografii „Made in Heaven“, care a fost expusă la Bienala de la Veneţia din 1990, care îl înfăţişau pe artist şi pe soţia acestuia de la vremea respectivă, pornostarul Cicciolina, în momente ale actului sexual.

Locul doi este ocupat tot de un american, Jean-Michel Basquiat, ale cărui opere au adus încasări de peste 63 de milioane de euro. Basquiat, născut în 1960, a decedat la doar 28 de ani, în urma unei supradoze. Cunoscut iniţial ca artist de graffiti, acesta a fost remarcat şi promovat de celebrul Andy Warhol, care a reuşit, în scurt timp, să-l aducă în topul celor mai apreciaţi artişti neoexpresionişti din lume.

Pe locul trei în top se află britanicul Damien Hirst, de 43 de ani, cu încasări de peste 52 de milioane de euro. Lucrarea care l-a făcut celebru, „The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living“ (Imposibilitatea morţii în mintea cuiva viu), înfăţişează un rechin într-un bazin de formol, lucrare considerată de majoritatea criticilor de artă ca fiind imaginea iconică a artei englezeşti de după 1990.

NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS