11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎncă două tranşe de bani pentru înfiinţarea culturilor de toamnă

Încă două tranşe de bani pentru înfiinţarea culturilor de toamnă

O parte dintre fermierii din Olt care au solicitat anul acesta sprijin pentru înfiinţarea culturilor de toamnă îşi vor primi banii cel târziu săptămâna viitoare. Până acum, peste 26.000 de persoane fizice şi juridice din judeţ au depus cereri la primăriile de domiciliu în vederea obţinerii acestui ajutor.

OLT. Cea de-a doua tranşă de bani aferentă înfiinţării culturilor agricole va ajunge în curând la fermierii din judeţ. „Sperăm ca până luni ministerul să ne aloce şi sumele aferente pentru cele două fundamentări adresate“, a declarat purtătoarea de cuvânt a Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Olt, Maria Pavăl.

Până în prezent, DADR a înaintat către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale trei fundamentări pentru acordarea ajutorului de minimis. Prima tranşă de bani, 6.652.516 lei, a fost distribuită beneficiarilor la începutul lunii. Acum se aşteaptă să fie viraţi alţi bani către fermierii din judeţ. Potrivit situaţiei centralizatoare, DADR a solicitat încă 8.882.948 de lei pentru înfiinţarea a 44.414,74 hectare de culturi agricole de toamnă. O bună parte din bani au fost ceruţi pentru înfiinţarea culturilor de grâu.

Astăzi, DADR va mai solicita o tranşă de bani. „Mâine (astăzi – n.r.) vom înainta către minister cea de-a patra fundamentare. Banii, peste 2.300.000 de lei, vor fi alocaţi agricultorilor pentru cultivarea altor 11.742 de hectare de teren cu păioase sau alte culturi“, a mai spus Pavăl.

 

Bani pentru păioase şi alte culturi

 

Agricultorii vor primi ajutor de minimis sub forma unei subvenţii de 200 de lei pe hectar pentru culturile de toamnă cu suprafeţe cuprinse între 1 şi 120 de hectare. Suma maximă de care poate beneficia un agricultor nu poate depăşi 7.500 de euro, indiferent de suprafaţă.

Data-limită până la care fermierii pot depune cereri în vederea obţinerii sprijinului financiar este 15 noiembrie. „Ajutorul de minimis se acordă pentru înfiinţarea culturilor de toamnă. Fermierii, persoane fizice, cât şi juridice, pot beneficia de acest ajutor dacă înfiinţează culturi de păioase (grâu, orz, orzoaică), rapiţă, lucernă, trifoi, culturi furajere, graminee perene, pajişti, căpşuni, legume, verdeţuri (ceapă, usturoi, spanac) ori plante medicinale. Sprijinul se acordă şi în cazul în care suprafeţele cultivate cu diverse culturi de toamnă sunt mai mici, însă cu condiţia ca, însumate, acestea să aibă cel puţin un hectar“, a precizat purtătoarea de cuvânt a DADR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS