13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDreptate doar pe hârtie!

Dreptate doar pe hârtie!

Unii revoluţionari din Craiova aşteaptă de cinci ani să fie puşi în posesie cu terenurile extravilane, validate de Comisia judeţeană de fond funciar. Sătui să tot aştepte, s-au adresat instanţelor de judecată, care le-au dat dreptate, dar Comisia locală de fond funciar nu le-a dat pământ.

De-a lungul celor peste 18 ani, participanţii la revoluţie, care au reuşit să-şi facă rost de un certificat de revoluţionar, ne-au obişnuit cu tot felul de acţiuni zgomotoase, desfăşurate în preajma momentelor când trebuia să ia ceva. Ceea ce luau li se dădea prin lege specială, de care unii beneficiau mai repede, iar alţii deloc, în funcţie de cât de tari erau în organizaţia din care făceau parte. Ultimul lucru care a mai rămas de dat pentru ei este pământul conferit în baza Legii nr. 42/1990. În Craiova, sunt 198 de revoluţionari care au fost incluşi pe anexa 6 a Comisiei Locale Craiova şi validaţi cu câte un hectar de teren de Comisia judeţeană în anul 2003. De atunci şi până acum s-a încercat o singură dată rezolvarea acestei situaţii, când, prin hotărâre de guvern, Staţiunii de la Şimnic i s-au luat 150 de hectare de teren şi s-au dat Comisiei judeţene.

La rândul ei, Comisia judeţeană a dat terenul Comisiei locale Craiova pentru împroprietărirea revoluţionarilor, deşi destinaţia iniţială a acestui teren era comuna Şimnicu de Jos, care a protestat şi s-a adresat instanţei de judecată. De atunci, adică din anul 2006, terenul cu pricina nu mai este nici la Comisia locală Craiova, nici la Comisia judeţeană şi nici la Staţiunea Şimnic, iar după toate probabilităţile îl foloseşte tot un revoluţionar, fost consilier judeţean.

 

Teren este, dar nu-l vrea nimeni!

 

Lipsa de teren invocată de atâtea ori de Comisia locală Craiova în faţa valului de cereri de reconstituire a proprietăţilor a fost invocată şi în faţa revoluţionarilor. Comisia locală ar avea posibilitatea să soluţioneze cererile dacă s-ar adresa altor localităţi care dispun de teren sau altor staţiuni de cercetare care vor să scape de sutele de hectare, cum este cazul Staţiunii de la Dăbuleni. Numai că nici un solicitant de pământ din Craiova nu vrea să fie pus în posesie la Dăbuleni, ci tot în Craiova, unde valoarea terenurilor este cu mult mai mare decât oriunde în judeţ. Câţiva posesori de certificate de revoluţionar, sătui să tot aştepte să fie puşi în posesie, au dat în judecată atât Comisia locală Craiova, cât şi pe cea judeţeană, cerând instanţelor să le oblige pe cele două la punerea în posesie şi la eliberarea titlurilor de proprietate, precum şi la daune cominatorii pentru fiecare zi de întârziere. Acţiunea le-a reuşit, dar tot degeaba.

 

Hotărârile judecătoreşti nu sunt obligatorii

şi pentru primarul Craiovei!

 

Valentin Rada, Marin Mierlescu şi Iulian Ruican sunt trei revoluţionari, posesori deocamdată de hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, prin care Comisia locală de fond funciar Craiova şi preşedintele acesteia, primarul Antonie Solomon, sunt obligaţi să-i pună în posesie cu câte un hectar de teren.

Hotărârile judecătoreşti datează de unu şi doi ani, iar daunele cominatorii sunt cuprinse între cinci şi 50 de lei pentru fiecare zi de întârziere. Nici măcar plata daunelor nu i-a speriat pe cei răspunzători de situaţie, fapt pentru care, la mai bine de doi ani de la obţinerea hotărârilor, nu s-a dat nici un teren şi nu s-a făcut nici un fel de plată daune.

Este drept că toţi cei trei nici nu au cerut până acum daunele, pe motiv că trecerea timpului le este favorabilă, deoarece suma care li se cuvine este din ce în ce mai mare. De curând, cei trei revoluţionari au citit în presă că Primăria Craiova, Comisia locală, se pregăteşte să preia 17,5 ha teren de la MAPN. Terenul cu pricina este situat în apropierea staţiei de dezbenzinare dinspre Gherceşti. Oamenii s-au gândit că măcar acum, după atâta timp, preşedintele Comisiei locale de fond funciar, primarul Antonie Solomon, va reanaliza situaţia lor şi va pune în sfârşit în aplicare trei hotărâri judecătoreşti, care zac de câţiva ani neaplicate!

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII