24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCamere video în târgul de haine vechi

Camere video în târgul de haine vechi

Un sistem de supraveghere video a fost pus în funcţiune miercuri în târgul de haine vechi din Târgu Jiu, cunoscut şi sub denumirea de Coleus.

Comerţul cu haine şi încălţăminte la mâna a doua din Coleus, practicat de romii din Târgu Jiu, este supravegheat, începând de miercuri, de trei camere video. Sistemul a fost montat de Primăria Târgu Jiu, care adminstrează târgul, şi a costat aproximativ 3.500 de lei. Camerele sunt dotate cu sistem infraroşu şi înregistrează imagini chiar şi pe timpul nopţii.

În Coleus, s-au înregistrat mai multe sustrageri de bunuri între comercianţii de etnie romă şi conflicte între aceştia. Constantin Fârţă, directorul Direcţiei de Patrimoniu din cadrul Primăriei Târgu Jiu, a precizat că sistemul de supraveghere video a fost montat pentru a reduce furturile şi certurile: „Cele trei camere video acoperă o arie mai mare din târgul de haine vechi. Sperăm că montarea acestora va duce la reducerea conflictelor dintre comercianţii romi, care pornesc, de ce la mai multe ori, de la sustragerile de bunuri dintre aceştia“.

Poliţistul comunitar care asigură paza târgului de haine vechi a precizat că problemele sunt create de comercianţi: „Îşi lasă marfa pe mese în loc să o ia acasă. Îşi fură unii altora bunurile şi de aici pornesc scandalurile. Nu au luat amploare pentru că s-a intervenit imediat pentru stingerea lor“.

 

Tarifele vor fi majorate

 

Atât comercianţii de haine şi încălţăminte la mâna a doua, cât şi cumpărătorii plătesc o taxă de un leu. Comercianţii – pentru masa pe care ocupă, iar cumpărătorii – pentru intrarea în Coleus. Constantin Fârţă a precizat că intenţionează să solicite Consiliului Local Târgu Jiu majorarea taxelor: „Tariful nu a mai crescut de cinci ani, cu toate că veniturile populaţiei s-au majorat. Eu ştiu că este o activitate mai mult socială, dar trebuie să ne acoperim şi noi cheltuielile. Spaţiul în are funcţionează târgul este închiriat de la societatea CombGorj, la care trebuie să plătim lunar o chirie de 14.000 de lei pe lună. De asemenea, mai trebuie să plătim şi energia electrică. Voi propune consiliului local majorarea tarifelor la 1,5 lei. Chiar dacă este o majorare de 50%, aceasta nu este semnificativă. Trebuie să ne acoperim cheltuielile, pentru că nu putem să solicităm subvenţionarea acestei activităţi“.

În perioadele de vârf, în Coleus vin zilnic 500 de cumpărători.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS