10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalParlamentare de coşmar

Parlamentare de coşmar

Modul de delimitare a colegiilor uninominale din Craiova a băgat în ceaţă atât candidaţii, cât şi alegătorii. Unii craioveni au primit în cutia poştală materiale electorale cu aspiranţii la un loc de deputat din alte colegii.

Desenul abstract făcut de autorităţile centrale pe harta Craiovei pentru stabilirea celor patru colegii pentru Camera Deputaţilor a încurcat de tot borcanele în ceea ce priveşte strategiile tradiţionale folosite de candidaţi. Împărţirea pliantelor electorale, a fluturaşilor şi amplasarea bannerelor a devenit o adevărată aventură, din care de pierdut nu are decât alegătorul. Copleşit de avalanşa de figuri care i-au năpădit cutia poştală, dar şi de cea de pe panourile special instalate în oraş pentru publicitatea electorală, craioveanul de rând nu mai înţelege care sunt opţiunile pe care le are.

 

Buşoi a greşit colegiul

 

Problemele cele mai mari s-au înregistrat în cartierul Rovine, din care şi-a luat câte o bucată fiecare dintre cele patru colegii uninominale, candidaţii încurcând între ei alegătorii. Aşa s-a întâmplat şi pe strada Simion Stoilov, mai mulţi locuitori ai acesteia trezindu-se cu pliante din partea pedelistei Diana Buşoi, deşi aceasta nu candidează în Colegiul 4, căruia îi este arondată strada, ci în Colegiul 3, care începe pe strada vecină, Mihail Bârcă. „A venit un domn la noi la uşă într-o după-amiază şi ne-a lăsat un pliant cu nişte candidaţi ai PD-L: Tudor Udriştoiu, la Senat, şi Diana Buşoi, la Camera Deputaţilor. Ne-a spus să o votăm pe Buşoi, că a fost inspectoare şi e un om de caracter. Eu ştiam că sunt în Colegiul 4, aşa că am verificat pe internet şi am constatat că aveam dreptate şi că făcuseră o greşeală“, a spus Elena Jilavu, locatară a blocului E10 din Rovine. Aceasta susţine că singurul care a nimerit până acum zona arondată Colegiului 4 este pesedistul Florentin Gust.

 

Bannerele, amplasate la derută

 

Altă chestiune despre care craiovenii spun că este debusolantă se referă la amplasarea bannerelor în oraş. Lângă blocul E10 din Rovine a fost pus un banner care îl prezintă pe Ionuţ Stroe drept candidat al PNL în colegiu. Stroe este însă contracandidatul Dianei Buşoi în Colegiul 3, nu aspirant la un loc de deputat în Colegiul 4. Candidaţii spun că amplasarea bannerelor nu se poate face exclusiv în colegiul uninominal în care candidează, din cauza delimitării strânse. „Pliantele au fost date conform arondării din Monitorul Oficial. E prima dată când aud că s-a greşit şi voi verifica. În ceea ce priveşte bannerele, acestea nu pot fi amplasate 100% în colegiul unde candidezi. De exemplu, în Rovine am amplasat un banner pe o stradă, deşi pe o parte este colegiul meu şi pe cealaltă colegiul lui Ionel Pană. Împărţirea colegiului nu am făcut-o noi, nu putem decât să încercăm să ne adaptăm“, a spus Diana Buşoi.

 

Panourile publicitare, amalgam de candidaţi

 

Nici panourile electorale nu reprezintă o sursă credibilă de informaţii pentru craioveni, dat fiind faptul că pe ele sunt lipite afişe cu candidaţi din două sau trei colegii uninominale.

Situaţia cea mai complicată se înregistrează în centrul oraşului, unde panourile şi celelalte materiale de tip outdoor conţin şi candidaţi care nu au nici o legătură cu colegiul ce include zona centrală.

În dorinţa de a atrage atenţia craiovenilor care dimineaţa merg către serviciu sau seara se plimbă în oraş, mulţi aspiranţi la un loc de deputat sau senator şi-au pus afişe şi în centru, deşi nu candidează aici, derutându-i pe oamenii care locuiesc în zonă.

Informaţi-vă!

Pentru a fi corect informaţi în ceea ce priveşte colegiul căruia i-aţi fost arondat şi candidaţii din acest colegiu, puteţi accesa pagina Biroului Electoral Central – www.becparlamentare2008.ro. La secţiunea Colegii uninominale, în judeţul Dolj, trebuie să căutaţi în documentul scanat din Monitorul Oficial localitatea în care locuiţi. În cazul în care domiciliul dumneavoastră este în Craiova, căutarea trebuie să fie amănunţită, dat fiind faptul că delimitarea celor patru colegii din municipiu s-a făcut pe străzi şi chiar pe blocuri. După ce aţi aflat cărui colegiu i-aţi fost arondat, căutaţi la secţiunea Candidaţi persoanele desemnate de partidele sau alianţele politice înscrise la alegeri să lupte pentru un mandat în colegiul dumneavoastră.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII