16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalParcare sub grădina teatrului

Parcare sub grădina teatrului

Subsolul parcului de la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova va fi scos la licitaţie pentru construirea unei parcări cu plată de 1.000 de locuri. La o primă evaluare, investiţia se ridică la 20 de milioane de euro.

Un nou şantier de talia centrului este pus la cale de administraţia Craiovei. Primăria şi-a luat ultimul bilet pentru demararea unuia dintre cele mai îndrăzneţe proiecte din epoca modernă a Băniei – studiul de fezabilitate pentru amenajarea unei parcări subterane de 1.000 de locuri, cam cât toată parcarea de pe strada Calea Bucureşti, sub grădina Teatrului Naţional „Marin Sorescu“. Edilii susţin că suplimentarea numărului de parcări din centru este una dintre cele două soluţii de fluidizare a traficului rutier din zona centrală, alături de construirea pasajelor subterane şi supraterane la intersecţiile aglomerate de la Universitate şi de la kilometrul zero. „Studiul de trafic din 2005 arată că, pentru fluidizarea circulaţiei, dar şi pentru mărirea capacităţii de staţionare a vehiculelor în centru, este nevoie de amenajarea a peste 1.000 de locuri de parcare“, a declarat Mircea Diaconescu, arhitectul-şef al Craiovei.

Cu studiul de fezabilitate aprobat, municipalitatea poate ataca următoarea fază a investiţiei – licitaţia internaţională pentru proiectare şi execuţie. Urbaniştii sunt deja în discuţii cu firme de proiectare şi investiţii celebre din lume, care s-au arătat interesate de un asemenea proiect. „Trebuie să găsim un partener care să şi investească, fiindcă din bugetul local nu poate fi suportată o asemenea cheltuială. Din consultările pe care le-am avut până acum cu proiectanţi importanţi din Europa, am tras concluzia că în zona teatrului poate fi realizat un proiect mare pentru oraş“, a spus arhitectul-şef al Craiovei, Mircea Diaconescu.

 

Variantă

 

Autorii studiului de fezabilitate pentru parcarea de la teatru nu au pus pe hârtie numai informaţii legate de caracteristicile dorite de beneficiar, respectiv Primăria Craiova. Ei au prezentat, pe lângă varianta de 1.000 de locuri de parcare, construibile în patru ani, şi a doua soluţie, pentru numai 400, cu posibilitatea de extindere. Specialiştii firmei belgiene Marcq & Roba recunosc faptul că amenajarea unei parcări la teatru reprezintă un obiectiv vital pentru Craiova. Ei spun însă că, date fiind costurile lucrării, mentalitatea şoferilor, care parchează pe unde apucă, şi experienţa marilor oraşe europene, este indicat ca primăria să ia în calcul şi varianta a doua. În acest caz, susţine consultantul, investitorul îşi va putea amortiza într-un timp mai scurt investiţia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

29 COMENTARII