16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCriza scumpeşte creditul consiliului judeţean

Criza scumpeşte creditul consiliului judeţean

Criza financiară internaţională a băgat „în gaură“ şi Consiliul Judeţean Dolj, care s-a văzut nevoit să plătească dobânzi de câteva ori mai mari decât cele contractate iniţial la linia de credit deschisă în urmă cu un an şi jumătate.

Administraţia judeţeană a încheiat, în iulie 2007, un contract pentru deschiderea unei linii de credit de 53,6 milioane de lei cu Banca Comercială Română. Autorităţile judeţene intenţionau să folosească banii pentru realizarea unor lucrări de modernizare a drumurilor din Dolj şi pentru extinderea Muzeului de Istorie din Bănie. Administraţia nu a reuşit însă să cheltuiască toţi banii puşi la dispoziţie de BCR, iar lentoarea de care au dat dovadă autorităţile în acest caz a avut şi efecte. Dobânda practicată de bancă a crescut exponenţial, sub influenţa indicilor ROBID şi ROBOR stabiliţi la nivel naţional, astfel că administraţia judeţeană a ajuns să plătească 400.000 de lei lunar numai dobândă la linia de credit contractată. În prezent, potrivit vicepreşedintelui CJ pe probleme economice Dan Mogoş, consiliul judeţean a reuşit să cheltuiască 63% din valoarea liniei de credit, adică 33,8 milioane de lei. „Este evident că această criză financiară a avut influenţe şi asupra consiliului judeţean. Dobânda la linia de credit de 53,6 milioane de lei deschisă de noi a variat în funcţie de ROBID şi ROBOR, care au crescut constant din august anul trecut până în octombrie anul acesta. Dacă în august 2007 ROBOR era de 6,99 puncte procentuale, în octombrie 2008 a ajuns la 17,8. ROBID a pornit de la 6,09 puncte procentuale în august 2007 şi a ajuns la 14,07 puncte procentuale luna trecută“, a spus Mogoş.

 

CJ începe rambursarea creditului la anul

 

Dintr-un calcul efectuat de specialiştii Consiliului, ROBID a crescut de la contractarea liniei de credit cu 231%, în timp ce ROBOR s-a mărit cu 254%. În situaţia în care consiliul ar fi luat banii în octombrie 2008, aceşti indici ar fi crescut dobânda cu 228%. Potrivit reprezentanţilor CJ, în contractul încheiat cu BCR este stipulat însă faptul că CJ plăteşte dobândă doar pentru banii luaţi, nu şi pentru cei neutilizaţi din linia de credit. „Dacă am fi luat întreaga sumă din linia de credit, am fi plătit 3,85 milioane de lei dobândă la sfârşitul lunii iulie anul trecut, când am încheiat contractul, iar pe 31.10.2008 am fi plătit 8, 823 milioane de lei. Diferenţa de cinci milioane de lei reprezintă o creştere a dobânzii de 228 de puncte procentuale“, a mai spus Mogoş. Vicepreşedintele CJ a explicat şi faptul că, în prezent, CJ plăteşte numai dobândă pentru banii luaţi, rambursarea efectivă a creditului urmând să înceapă la jumătatea anului viitor.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII