6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Puşi la colţ

Bruxellesul a înrăutăţit prognoza de deficit bugetar al României pentru acest an, de la 2,9% la 3,4% din produsul intern brut (PIB), după standardul european ESA95. Pentru 2009, Bruxellesul şi-a revizuit, de asemenea în urcare, estimarea de deficit bugetar, de la 3,7% la 4,1% din PIB, iar pentru 2010, CE prognozează un deficit public de 3,8% din PIB.

Bruxellesul vede riscuri ca deficitele bugetare ale României să fie chiar mai mari, pe fondul unei politici fiscale relaxate, „în contextul în care vulnerabilităţile macroeconomice ar cere o politică fiscală mai restrictivă“. Astfel, Comisia vede trei riscuri majore, primul fiind legat de creşterea salariilor din sectorul public în 2008, care ar putea fi mai mare decât cea estimată, mai ales dacă majorarea cu 50% a salariilor profesorilor va fi aplicată. Aceasta ar putea atrage cereri similare şi din restul sectorului public.

Al doilea risc este legat de venituri, care ar putea fi considerabil mai scăzute, mai ales dacă are loc o încetinire semnificativă a creşterii economice, iar al treilea ţine de presiunile pentru creşterea cheltuielilor publice, pe fondul alegerilor din 2008 şi 2009. „Toate acestea ar putea duce la o continuare a tradiţiei lamentabile în planificarea şi execuţia bugetară“, mai arată Comisia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS