11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjProfesorii, în grevă japoneză

Profesorii, în grevă japoneză

O parte a cadrelor didactice din judeţul Gorj au intrat ieri în grevă japoneză, purtând în piept, la cursuri, bucăţi de hârtie albă. Pe 10 noiembrie va demara greva de avertisment, timp de două ore, iar pe 18 noiembrie, dascălii ameninţă cu greva generală.

 

GORJ. Salariile prea mici şi promisiunile deşarte ale guvernanţilor i-au iritat pe dascălii gorjeni, care au intrat de ieri în grevă japoneză. Orele se vor desfăşura în mod normal în această săptămână, însă cadrele didactice afiliate la Sindicatul Liber din Învăţământ vor purta pe piept o bucată de hârtie albă pentru a-şi exprima nemulţumirea şi dezamăgirea faţă de Guvernul României. „Guvernanţii ar trebui să respecte legea; dacă ne-au promis, să ne dea. Se fac ore în mod normal, însă cadrele didactice poartă o hârtie albă pe piept. Suntem foarte nemulţumiţi. Banii nu ne ajung. Statul îşi bate joc de noi“, a precizat Liviu Micu, liderul de sindicat din Liceul de Materiale de Construcţii Târgu Jiu.

Pe 10 noiembrie, cadrele didactice afiliate la Sindicatul Liber din Învăţământ vor face o grevă de avertisment de două ore, iar 18 noiembrie va fi ziua în care se va declanşa greva generală. „Am vorbit cu liderii de sindicat şi am stabilit că vor purta banderole pe mână sau o hârtie albă pe piept. Acesta va fi semnul nemulţumirii noastre pentru ceea ce fac reprezentanţii guvernului. Unii dintre ei nu au făcut ceea ce am stabilit. Vor salarii mai mari, dar grevă nu fac! Este o grevă japoneză, iar orele s-au desfăşurat în mod normal“, a precizat Gheorghe Câlniceanu, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Târgu Jiu.

 

Haine de la second hand

 

Viorica Torcea are 31 de ani şi lucrează în învăţământ de mai bine de zece ani. Inginer ca pregătire profesională, ea s-a căsătorit anul acesta şi spune că o mare parte din banii din salariu se duc pentru achitarea facturilor curente. „Salariul meu este de 900 de lei. Din ei trebuie să plătesc facturile la gaze, curent electric, întreţinerea. Mă descurc destul de greu, pentru că suma este mică. La şcoală nu poţi veni nepregătit, iar pentru asta ai nevoie de cărţi, care sunt foarte scumpe. A fi profesor înseamnă să fii mereu bine pregătit, să ai lecţia învăţată, ca să zic aşa“, a povestit tânăra profesoară. Întrebată când şi-a cumpărat ultima dată ceva nou, Viorica Torcea a răspuns jenată: „Nu mai ţin minte. Hainele mi le cumpăr de la magazinele de second hand. Asta este realitatea. Nu am ce să fac. O pereche de cizme din piele costă 300 de lei, iar un costum nou ajunge şi la 400 de lei. De unde să-mi permit dintr-un salariu de 900 de lei să cumpăr haine noi? Mi-e un pic ruşine să recunosc, dar nu sunt singura profesoară în această situaţie. De multe ori m-am simţit aiurea pentru că elevele vin mai bine îmbrăcate decât mine“, a declarat Viorica Torcea.

Mariana Drumen este profesoară de o viaţă: are 25 de ani de muncă în sistemul educaţional, iar acum are un salariu de 1.400 de lei. „Sunt mulţi ani de muncă şi salariul este mic. Să nu spuneţi că aţi văzut dumneavoastră prea mulţi profesori care îşi cumpără haine noi! Majoritatea ne cumpărăm de la second hand. Bine că există aceste magazine. Sunt ieftine şi uneori găsim haine frumoase. Este clar un lucru: elevele sunt cu mult mai bine îmbrăcate decât noi, profesoarele. Şi asta, în condiţiile în care la liceul acesta învaţă elevi care nu au bani prea mulţi, dar îşi permit mai multe decât noi“, a afirmat Mariana Drumen.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS