12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPosturile doljenilor sunt în siguranţă

Posturile doljenilor sunt în siguranţă

În timp ce restul judeţelor din România se confruntă cu un val de disponibilizări, doljenii pot sta liniştiţi. Angajatorii din zonă îşi păstrează salariaţii, iar numărul locurilor de muncă vacante este aproape acelaşi ca luna trecută.

 

Pentru moment, angajaţii doljeni nu au motive de îngrijorare. Numărul locurilor de muncă vacante a rămas constant. „Potrivit datelor rezultate din declaraţiile agenţilor economici privind locurile vacante, în săptămâna 30 octombrie – 5 noiembrie 2008 sunt înregistrate 987 de locuri de muncă“, a declarat Laura Nicolăescu, purtătoarea de cuvânt a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj. Asta, în condiţiile în care, la sfârşitul lunii trecute, fuseseră disponibile 973 de locuri de muncă vacante (cu 1,4 mai puţine).

 

„Nu am primit înştiinţări cu privire la potenţiale disponibilizări“

 

Criza economică nu a afectat încă firmele, astfel încât să fie anunţate disponibilizări. „Nu am primit înştiinţări de la angajatori cu privire la potenţiale disponibilizări“, a declarat Laura Nicolăescu, purtătoarea de cuvânt a AJOFM Dolj.

Conform legislaţiei, în cazul concedierilor colective, angajatorii au obligaţia să înştiinţeze AJOFM Dolj cu cel puţin 30 de zile calendaristice anterioare emiterii deciziilor. În caz contrar, aceştia riscă amenzi cuprinse între 3.000 şi 5.000 de lei.

 

Probleme specifice anotimpului

 

Numărul şomerilor nu va rămâne însă constant în următoarea perioadă. Potrivit informaţiilor primite de la AJOFM Dolj, în luna noiembrie, odată cu înrăutăţirea vremii, există domenii de activitate în care numărul angajaţilor scade. „În această perioadă apar probleme specifice anotimpului. Din experienţa anilor trecuţi, după 1 noiembrie, unii angajaţi care şi-au desfăşurat activitatea în agricultură şi construcţii îşi depun dosarele de şomaj“, a precizat Laura Nicolăescu, care a explicat că respectivele persoane sunt angajate pe perioadă determinată.

 

„17.000 de români ar putea ajunge şomeri“

 

Nu la fel de norocoşi sunt însă angajaţii din celelalte judeţe din ţară, unde câteva mii de oameni şi-au pierdut deja slujbele după ce fabricile, îndeosebi cele de confecţii şi mobilă, nu au mai primit comenzi la export. Până în prezent, au fost făcute disponibilizări în masă în judeţele din Moldova şi vestul ţării – în Cluj au fost deja disponibilizaţi aproape 1.000 de oameni; în Bihor, o treime din investitorii italieni au anunţat că şi-ar putea închide fabricile, iar la Iaşi, potrivit datelor AJOFM, în perioada următoare vor fi disponibilizaţi peste 800 de oameni. Situaţie gravă este şi în Vaslui, unde rata şomajului a ajuns deja la 7,8% (locul doi în ţară, după Mehedinţi), iar disponibilizările în masă continuă şi luna aceasta.

Valul de disponibilizări a ajuns şi în Prahova, unde, din lipsă de comenzi, toţi cei 740 de angajaţi ai Uzinei de armament din Plopeni nu vor mai veni la muncă de astăzi.

Potrivit estimărilor, pe fondul crizei economice internaţionale, zeci de mii de români şi-ar putea pierde slujbele. „17.000 de români ar putea ajunge şomeri până la sfârşitul anului“, a declarat recent Mariana Câmpeanu, ministrul muncii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS