10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalIgnifugare cu dosar penal

Ignifugare cu dosar penal

Patru persoane au fost trimise în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru că ar fi prejudiciat cu aproximativ 15 milioane de lei Compania Naţională a Căilor Ferate Române (CNCFR), în baza unui contract de achiziţii. Potrivit unui comunicat al DNA, afacerea a avut loc în perioada 2003 – 2004 şi ar fi fost derulată prin intermediul unei firme-fantomă, Solosim SRL, coordonată de Mihai Bătrânu şi Gabriel Preda. Cei doi s-ar fi folosit de societatea cu sediu fictiv, fără angajaţi şi activitate, pentru a participa la o aşa-zisă „procedură de licitaţie“ la Bursa Română de Mărfuri. În consecinţă, CNCFR a achiziţionat de la această firmă 100 de tone de soluţie de ignifugare necorespunzătoare calitativ, precizează DNA. După ce au încasat de la CNCFR suma de 14,9 milioane de lei, Mihai Bătrânu şi Gabriel Preda ar fi redistribuit banii către alte firme – fantomă, către propriile societăţi, precum şi către alte firme reale, sumele fiind utilizate în scop personal.

 

Zeci de milioane,

retrase în numerar

 

Tonea Chiriac, administrator la SC Dip Gip Ind SRL, este acuzat că şi-a pus la dispoziţie firma pentru a fi inclusă într-un lanţ de furnizare fictiv. Potrivit DNA, în schimbul acestui serviciu, în conturile firmei lui Chiriac au ajuns 12,123 milioane de lei, sumă pe care a ridicat-o în numerar, aproape în întregime, fără justificare economică. La rândul său, Dănuţ Feraru a fost trimis în judecată pentru că ar fi întocmit facturi fictive, în condiţiile în care societăţile comerciale implicate nu au achiziţionat şi nu au furnizat, în realitate, nici un fel de mărfuri. Mihai Bătrânu şi Gabriel Preda au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi spălare de bani, Tonea Chiriac pentru spălare de bani în formă continuată şi mărturie mincinoasă, iar Dănuţ Feraru pentru fals intelectual, favorizarea infractorului şi mărturie mincinoasă.

Pentru pagubele produse, CNCFR s-a constituit parte civilă cu suma de 12,75 milioane de lei. Dosarul a fost înaintat spre judecare Tribunalului Bucureşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS