10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDascălii au intrat în grevă

Dascălii au intrat în grevă

Cei 5.400 de sindicalişti din învăţământul oltean care s-au pronunţat la sfârşitul săptămânii trecute pentru grevă şi-au respectat ieri promisiunea, abandonând cataloagele şi intrând în sălile de curs doar pentru a supraveghea, acolo unde a fost cazul, elevii prezenţi.

Profesorii din judeţul Olt s-au prezentat ieri, la ora 7.00, în şcoli, dar asta pentru a pune la punct ziua de grevă. Prima parte a zilei a trecut fără incidente, inclusiv părinţii dovedindu-se înţelegători cu problemele dascălilor. Unii dintre ei chiar au ales să-şi supravegheze copiii acasă, în timp ce elevii care au mers la şcoală au desfăşurat în clasă alte activităţi decât cele specifice unei zile normale de cursuri.

„Nu ne dorim să se ajungă la grevă generală“

La Şcoala cu clasele I-VIII „George Poboran“ din Slatina au venit, dis-de-dimineaţă, toţi învăţătorii. După două-trei ore de la declanşarea grevei de avertisment, o parte dintre săli erau deja goale, părinţii prezentându-se să-şi ia copiii acasă. În altele, elevii rămaşi nu terminaseră încă de povestit ce au făcut în săptămâna de vacanţă de care au beneficiat, iar grupuri de băieţi mai măricei au umplut terenul de sport din curtea şcolii.
Liderul de sindicat din unitate, înv. Ion Matache, a declarat că toţi colegii au aderat la grevă şi că nu au existat reproşuri nici măcar din partea părinţilor. „Avem copii la şcoală, pentru că nu am putut să le spunem să nu vină. Unii au auzit de grevă şi nu s-au mai prezentat, alţii sunt însă în clase. E greu să le explici copiilor de ce facem grevă, dar am reuşit. E o situaţie delicată. Nici nouă nu ne face plăcere să trăim astfel de momente, însă nu este deloc normal ce ni se întâmplă. E ca şi cum eu, care învăţ elevul să se poarte frumos, să vorbească frumos, să nu mintă, să nu fure, i-aş spune brusc să facă exact pe dos. Aşa ni s-a întâmplat nouă cu această lege, care s-a votat, a fost adoptată, dar nu se mai aplică. Sperăm să nu se ajungă la grevă generală, pentru că n-ar fi o bucurie. Vin sărbătorile şi ne trebuie şi nouă bani“, a spus liderul din „George Poboran“.

Cinci, şase elevi, în medie, la fiecare clasă

Situaţie asemănătoare şi la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 3 din Slatina, unde elevii au fost lăsaţi să se desfăşoare în voie, în timp ce cadrele didactice, în special învăţătorii, au mai despicat firul în patru într-o sală vecină. „Nu avem colegi care să nu fie de acord cu greva. Cel puţin nu la clasele I-IV, care au program acum, de dimineaţă. Greva s-a desfăşurat fără incidente şi aşteptăm să vedem ce se întâmplă în continuare. Sperăm să ne primim drepturile legale, să ni se dea ce ni s-a promis. Dacă au promis, înseamnă că în subconştient au recunoscut că e nevoie de mărire“, au spus greviştii.
Din cei peste 400 de elevi ai şcolii, s-au prezentat, în medie, cinci, şase din fiecare clasă. Cadrele didactice se aşteptau ca după prânz prezenţa la gimnaziu să fie chiar mai slabă.

„Părinţii care îşi trimit copiii la şcoală trebuie să ştie că sunt supravegheaţi“

Prezenţă chiar mai bună decât în şcolile generale s-a înregistrat în rândul elevilor de la Colegiul Naţional „Radu Greceanu“ din Slatina. Profesorii au intrat şi ei în sălile de curs, însă fără catalog. „Avem doi, trei colegi care au ţinut să intre la ore în program normal, cu catalogul“, a declarat liderul de sindicat din şcoală, prof. Ion Petrică. De altfel, la finalul referendumului de săptămâna trecută, dintre cei peste 140 de profesori ai colegiului, 15% s-au declarat împotriva grevei. „Nu am înregistrat nici un fel de incident. Ţinem să-i asigurăm pe părinţii care îşi trimit copiii la şcoală că aceştia sunt supravegheaţi“, a mai spus liderul sindical.

„În sfârşit se înţelege că nu este vorba de o creştere de 50%“

Liderul Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar Olt, prof. Ionel Barbu, a declarat că la grevă au participat ieri peste 5.400 de profesori, membri ai acestui sindicat, ceea ce reprezintă peste 90% din totalul personalului din învăţământul judeţean. Într-o singură şcoală, a mai spus Barbu, s-a semnalat situaţia în care nu toţi profesorii membri SIP au fost de acord cu această formă de protest, anume CN „Radu Greceanu“. „Ceea ce ne bucură foarte mult este că, în sfârşit, s-a preluat şi în presa centrală informaţia că nu este vorba de o creştere cu 50%, ci de doar 37%. Vom vedea ce se întâmplă în continuare, pentru că, dacă până la sfârşitul programului de lucru al guvernului, care în ultima perioadă se prelungeşte până târziu în noapte, nu se ajunge la o înţelegere, mâine (astăzi – n.r.) ne întâlnim la nivel naţional pentru a stabili zilele de grevă în cascadă, până la declanşarea celei generale“, a declarat preşedintele SIP.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII