Acasă Local Bombă edilitară cu ceas

Bombă edilitară cu ceas

Mai multe acte de urbanism ale administraţiei din Bănie ar putea fi revocate chiar de autoritatea care le-a adoptat. Este vorba în special de hotărâri ale consiliului local, prin care au fost aprobate planuri urbanistice ale unor construcţii pe care acum primăria nu mai vrea să le autorizeze.

 

Mai multe planuri urbanistice deja aprobate de municipalitatea craioveană şi-ar putea pierde valabilitatea prin revocarea deciziilor de avizare. Executivul a decis să ceară anularea unor documentaţii, între care şi hotărâri de consiliu local, prin care s-a aprobat construirea unor imobile în apropierea blocurilor de locuinţe, sau planuri care nu corespund ca aliniament ori nu respectă alte reguli de urbanism. În aceste cazuri direcţia de specialitate a municipalităţii nu va mai fi obligată să elibereze noi certificate de urbanism în vederea autorizării şi implicit nici autorizaţii de construire.

„Practic, a început campania împotriva construirii haotice, fără respectarea celor mai elementare reguli urbanistice. O să facem tot ce ne permite legea ca să reparăm greşelile de până acum. Dacă e nevoie, vom anula acte, iar dacă e vorba de hotărâri de consiliu cu planuri urbanistice, vom solicita consiliului local revocarea acestora. S-a terminat cu amatorismul!“, a spus primarul Craiovei, Antoie Solomon. El apreciază însă că efectul acestei acţiuni va fi resimţit peste câteva luni. „Acum se amorsează bomba. Ea va exploda peste vreo şase luni, când expiră termenele în care beneficiarii hotărârilor luate în ultima vreme trebuie să-şi primească actele“, a mai arătat Solomon.

 

Ilegale sau inoportune

 

Legal, trebuie dovedită inoportunitatea documentaţiei deja aprobate, pentru ca aceasta să fie revocată, situaţie foarte rar întâlnită până acum în Craiova. „În două situaţii pot fi revocate hotărârile de consiliu: dacă se dovedeşte ilegalitatea sau inoportunitatea lor. Am încredere însă că noul arhitect-şef şi juriştii noştri vor reuşi să probeze ori una, ori alta“, a mai spus primarul. Prima hotărâre luată în vizor de primărie este HCL nr. 235/2008, prin care a fost validat un plan urbanistic zonal pentru extinderea unei clădiri cu un etaj în apropierea unui bloc de locuinţe.

 

Antecedent

 

Până acum, la Craiova nu a existat vreun caz în care un plan urbanistic zonal sau de detaliu să fie invalidat prin revocarea hotărârii de consiliu. Administraţia a făcut totuşi un prim pas în condamnarea propriilor acţiuni în vara acestui an, cerând în instanţă anularea unei autorizaţii de construire pe care tot ea a emis-o, sub semnătura fostului arhitect-şef, Mihaela Al-Bashtawi. Este vorba de actul prin care a fost aprobată construirea unui imobil cu mai multe niveluri în Parcul Corniţoiu. Procesul este pe rol.

Exit mobile version