Acasă Local Scurte ştiri

Scurte ştiri

Laboratoare de cercetare, date în folosinţă

Facultatea de Inginerie din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu beneficiază de opt laboratoare noi. Acestea au fost date în folosinţă la sfârşitul săptămânii trecute şi de ele vor beneficia studenţii, profesorii, dar şi societăţile comerciale din judeţ, care vor dori să efectueze diferite teste. Cele opt laboratoare vizează domenii precum: instalaţii, staţii, reţele şi echipamente electrice, mecanica fluidelor, măsurători şi traductoare, robotică, sisteme cu microprocesoare şi achiziţia datelor, electrotehnică şi altele. Aparatura a fost instalată într-o clădire de 470 de metri pătraţi, care a fost achiziţionată cu 1,1 milioane de lei şi care a beneficiat de investiţii de reabilitare de 500.000 de lei. Facultatea de Inginerie a beneficiat şi de 400.000 de lei pentru investiţii în echipamente şi aparatură.

Eugen MĂRUŢĂ

Fanfara Copiilor din Vâlcea, la Viena

Fanfara Copiilor din Râmnicu Vâlcea este invitată să participe pentru prima dată, în perioada 25 noiembrie – 2 decembrie 2008, la Viena, la Festivalul Internaţional al Fanfarelor. Pentru a participa la eveniment, copiii din cadrul fanfarei au nevoie de 40.000 de lei pentru deplasare şi cazare.

Consilierii judeţeni au alocat 20.000 de lei pentru deplasarea fanfarei la Viena şi au promis că la începutul anului 2009 vor aloca fonduri cu care elevii să îşi facă noi costume şi să îşi procure instrumentele necesare.

Alina STATE-FULGER

Cozile din farmacii se mută la cabinetele medicilor

Medicii care prescriu reţete trebuie să gestioneze, de acum încolo, şi fondurile pentru medicamente gratuite şi compensate, conform proiectului de hotărâre de guvern privind acordarea asistenţei medicale în sistemul asigurărilor de sănătate pentru 2009. Până acum, această responsabilitate revenea farmaciştilor. Cu acest act normativ nu sunt de acord nici reprezentanţii Colegiului Farmaciştilor (CF) şi nici cei ai Colegiului Medicilor (CM) Vâlcea. „Oamenii nici nu au avut timp să se obişnuiască cu ideea că pot să beneficieze în orice perioadă a lunii de medicamente gratuite şi compensate, după eliminarea plafoanelor la farmacii, că acum au primit vestea să se pregătească din nou pentru restricţii, întrucât bugetul alocat în acest sens va fi în grija medicilor de familie şi a celor specialişti. Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, transferă acum răspunderea fondurilor de la farmacişti către medici şi nu face decât să îngreuneze şi mai mult activitatea acestora“, e de părere Samoil Vîlcu, preşedintele CF Vâlcea.

Alina STATE-FULGER

Exit mobile version