10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProfesorii - în grevă, elevii - în vacanţă

Profesorii – în grevă, elevii – în vacanţă

Aproximativ 5.400 de membri ai Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar Olt se află astăzi în grevă de avertisment, cursurile fiind suspendate.

 

Educatorii, învăţătorii, profesorii, personalul didactic auxiliar şi cel nedidactic, membri ai Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar Olt, afiliat la Federaţia „Spiru Haret“, se află astăzi în grevă de avertisment, cursurile fiind suspendate.

Conform rezultatelor referendumului încheiat vineri, 97,7% dintre membrii SIP s-au declarat de acord cu acţiunile revendicative, aşa cum vor fi decise la nivelul federaţiei, împotrivă fiind doar 101 persoane. Aşa că astăzi, în greva de avertisment, se aşteaptă să intre aproximativ 5.400 de persoane, care protestează astfel împotriva nepunerii în aplicare a Legii de majorare cu 50% a salariilor din învăţământ, după cum a declarat liderul SIP, prof. Ionel Barbu.

 

Preşcolarii şi elevii prezenţi vor fi supravegheaţi

 

Procedura de grevă a fost afişată în cele 97% din unităţile judeţului, în care există membri SIP, fiind adusă şi la cunoştinţa ISJ, încă de săptămâna trecută. Greva începe la ora 7.00 şi se desfăşoară pe parcursul întregii zile. Personalul didactic aflat în grevă va fi prezent în unitatea şcolară, dar nu va desfăşura activitate la catedră. Dacă, în schimb, la grădiniţă şi la şcoală vor veni copii sau elevi, aceştia vor fi supravegheaţi de personal, fără a se desfăşura însă activităţi specifice procesului instructiv-educativ.

Participarea la grevă este decisă de fiecare membru, sindicaliştii care nu sunt de acord cu forma de protest având obligaţia să anunţe conducerea şcolii, care va face astfel încât să-i creeze cadrului didactic condiţii pentru a-şi desfăşura activitatea. În cazul în care conducerea vreunei şcoli împiedică greviştii să-şi desfăşoare protestul sau anumiţi grevişti îi împiedică pe colegii care nu vor să intre în grevă să-şi desfăşoare activitatea, va fi anunţat Inspectoratul Teritorial de Muncă, instituţia abilitată să sancţioneze astfel de gesturi.

În fiecare şcoală va fi înfiinţat un comitet de grevă, care împreună cu reprezentanţi din conducerea şcolii vor asigura şi paza bunurilor patrimoniale. Orice persoană străină care intră în şcoală va fi controlată, se mai spune în dispoziţiile greviştilor, astfel încât să se prevină situaţiile în care cineva încearcă deturnarea grevei. În toată această perioadă, conducerea unităţii nu poate lua hotărârea de a angaja personal care să-i înlocuiască pe grevişti.

În funcţie de rezultatele acţiunii de astăzi, membrii SIP ar putea să repete această grevă la o dată care va fi stabilită de Federaţia „Spiru Haret“, fiind vorba de aşa-numita „grevă în cascadă“, care presupune ca până pe 18 noiembrie, în fiecare zi, dascălii din alt judeţ să se afle în grevă. Mişcările de protest ar putea culmina pe 18 noiembrie cu greva generală, la care au aderat toate federaţiile din învăţământul preuniversitar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS