11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎn căutarea locului de muncă

În căutarea locului de muncă

Se caută zidari, agenţi de pază, dulgheri, confecţioneri, muncitori necalificaţi, electricieni auto, instalatori de gaze. Acestea au fost ofertele Bursei Locurilor de Muncă, organizată ieri în special pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecţie a copilului.

 

Timp de trei ore, aproximativ 30 de tineri s-au perindat pe la mesele cu oferte expuse de 11 firme într-una dintre sălile Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dolj. Unii au venit din curiozitate, alţii de nevoie, alţii din … datorie, ca atunci când sună clopoţelul şi se strigă adunarea. Au ajuns devreme, sperând că vor avea ce să aleagă, dar destui au plecat nemulţumiţi: fie erau prea multe locuri în construcţie şi ei voiau ceva mai „blând“, fie nu aveau calificarea necesară, fie reprezentanţii angajatorilor nu ajunseseră încă, deşi trecuse de ora 10.30. „Eu aş vrea să lucrez ca ajutor de bucătar, să curăţ un morcov, un cartof, că mă pricep. Mai mănânc un morcov, că e bun pentru vedere, pentru dantură. Dar aştept să vină angajatorul, că nu e nimeni la masă. În rest, nu am ce să aleg, că multe oferte sunt pentru construcţii, or, acolo nu vreau să mă duc, că poate o să fac şi eu un copil mai târziu, nu vreau să mă schilodesc“, a declarat Maria, una dintre tinerele venite de la centrul din Floreşti, aflat în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

 

Danemarca vrea de lucru

 

Nu, nu e vorba despre ţara din nordul Europei, ci de numele uneia dintre fetele care îşi căutau ieri de lucru. „E ciudat, dar aşa a fost şi mama, ciudată“, a râs tânăra. „Deocamdată, aştept, să vedem ce e cu locurile de muncă în construcţii. Că eu acolo vreau să lucrez. Pentru mine nu e greu, că m-am născut pentru aşa ceva şi o să mor pentru aşa ceva. Am muncit şi la negru, mai ales în ultimii patru ani, că se câştigă mai bine. Fac orice: interioare, exterioare, pun rigipsuri. De multe ori trec şi pe la Şomaj, mă cunosc oamenii pe aici, că sunt familia mea“, a adăugat apoi, făcând cu ochiul. Afară, la intrare, Elvis spune că se aştepta la mai multe oferte, mai variate.

Ar fi vrut zidărie, dar n-a muncit niciodată în domeniu. Poate totuşi găseşte. Codruţ era interesat de un post de barman. N-a găsit, dar s-a înscris la un curs. „Aş fi dorit ceva part-time, dar la ce mă pricep eu nu este nici o ofertă“. La 19 ani, a lucrat deja ca agent de marketing, a fost coordonatorul unei echipe care realiza sondaje de opinie, chiar şi ospătar.

„Oferta este destul de slăbuţă pentru ceea ce pot oferi aceşti tineri. Calificarea lor e alta. Acum, spre exemplu, toate cele şase fete care au venit de la Floreşti îşi doresc un loc ca femeie de serviciu. Nu este însă decât unul singur şi încă aşteptăm angajatorul să vină. Vom căuta însă cursuri de reconversie profesională“, a precizat Mădălina Slăvoiu, inspector în cadrul DGASPC.

11 agenţi economici prezenţi

„Deşi a fost destinată în special tinerilor care părăsesc sistemul de protecţie a copilului – Centrul «Beethoven», «Sf. Apostol Andrei» şi case de tip familial din cadrul DGASPC-, Bursa locurilor de muncă de ieri s-a adresat tuturor celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Au fost contactaţi 38 de agenţi economici, dar numai 11 s-au prezentat, oferind 156 de locuri de muncă: 30 – în domeniul industriei uşoare, 86 – în construcţii, patru – în industria prelucrătoare, 8 – în activităţi de comerţ şi tot atâtea în alimentaţia publică şi 20 în domeniul prestaţiilor de servicii“, a precizat Daniela Dobrin, directoarea executivă a AJOFM Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII