16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVin banii pentru crescătorii de animale

Vin banii pentru crescătorii de animale

Crescătorii de animale din judeţul Olt care au solicitat anul acesta subvenţia europeană pentru bovine, ovine şi caprine îşi vor primi banii în curând.

Potrivit datelor centralizate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Olt, anul acesta, peste 75.000 de crescători de animale au solicitat subvenţii. Aceia dintre ei care vor fi declaraţi eligibili vor primi banii europeni aferenţi sectorului zootehnic până la sfârşitul anului. Crescătorii de animale vor primi banii în două etape. Prin HG nr. 1230/2008 au fost aprobate cuantumurile plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic pentru anul în curs. Au fost stabilite astfel sumele de care vor beneficia fermierii în primă fază. Potrivit hotărârii, se acordă 350 de lei/ cap de bovină şi 25 de lei/ cap de oaie sau capră.

Bani pentru 10.583 de bovine

Anul acesta au fost depuse solicitări pentru 17.378 de capete de bovine, iar alţi 256 de fermieri au solicitat la APIA subvenţia pentru ovine şi caprine. În prezent, a fost verificată în Registrul Naţional al Exploataţiilor situaţia bovinelor din judeţ pentru care a fost solicitat sprijinul. „Din cele 17.378 de bovine pentru care a fost cerută subvenţia, 10.583 de capete au fost verificate şi trimise spre plată, urmând ca în scurt timp să fie emise deciziile, iar banii să fie viraţi în conturile beneficiarilor“, a declarat purtătoarea de cuvânt a APIA Olt, Coina Grecea.

Termene

Crescătorii de ovine, caprine şi bovine vor primi în curând banii de la UE. Până la sfârşitul anului, fermierii care au solicitat subvenţia  pentru sectorul zootehnic vor primi banii aferenţi primei tranşe. La finalizarea verificărilor la nivel naţional a tuturor animalelor declarate în cererile de sprijin va mai fi acordată a doua tranşă. Banii vor ajunge la solicitanţi, cel mai probabil, în ianuarie 2009. Anul trecut, fermierii au primit 490 de lei/cap de bovine şi 35 de lei/cap de ovine sau caprine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS