6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBăsescu cere sindicatelor să amâne protestele

Băsescu cere sindicatelor să amâne protestele

Preşedintele Traian Băsescu a făcut aseară un apel la liderii sindicali să amâne mişcările de protest, atrăgându-le atenţia că momentul ales nu este bun, dat fiind că pe 30 noiembrie sunt programate alegerile parlamentare.

„Fac un apel la centralele sindicale – pe care sunt gata să-l dublez cu discuţii care să le garanteze sindicatelor că următorul guvern va fi disponibil să discute pe tema reformelor contra bani. Am rugămintea să se renunţe sau să se amâne mişcările de protest anunţate, pentru că grevele ar putea duce la afectarea procesului electoral. Nu e în interesul sindicatelor să protesteze în perioada alegerilor“, a spus Băsescu.

Preşedintele a reamintit că este de acord cu măririle salariale, dar numai contra reformelor: „Fără reforme, fără acorduri de acceptare a reformei, fie că este vorba de sănătate sau de administraţie publică, nu poate fi vorba de creşteri de salarii. Reformă contra bani este, dacă vreţi, tandemul care poate duce la creşteri salariale“, a spus Traian Băsescu

Preşedintele a amintit că România are 4,5 milioane de pensionari şi 1,5 milioane de funcţionari. „Cele două milioane de oameni care produc cât pot duce în spate?“, a întrebat retoric Traian Băsescu.

 

Sindicatele

nu renunţă la grevă

 

Funcţionarii publici afiliaţi sindicatului Sed Lex şi cadrele medicale din Sanitas au anunţat însă aseară că nu vor să amâne protestele până în luna decembrie, aşa cum a solicitat preşedintele Traian Băsescu, aşteptând în continuare noi negocieri cu reprezentanţii guvernului.

„Vom continua protestele şi vom declanşa greva generală pentru că acesta este mandatul meu din partea funcţionarilor publici şi-l voi duce până la capăt“, a declarat pentru NewsIn liderul Alianţei naţionale a funcţionarilor publici Sed Lex, Vasile Marica.

La rândul său, preşedintele Sanitas, Marius Petcu, susţine că a luat deja hotărârea de a declanşa acţiuni de protest şi aşteaptă decizia de luni a ministrului sănătăţii, Eugen Nicolăescu, privind majorarea salariilor din sistemul sanitar. „Nu putem întrerupe manifestările sindicale ca urmare a unei singure solicitări a preşedintelui. Aşteptăm întâlnirea pe care ne-a promis-o Traian Băsescu la Palatul Cotroceni privind salarizarea personalului din sistemul bugetar. Am fi acceptat însă dacă ni s-ar fi cerut în mod direct“, a precizat Petcu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU