Acasă Local Joacă printre gunoaie

Joacă printre gunoaie

Un loc de joacă din cartierul craiovean George Enescu este pe punctul de a cădea pradă gunoaielor care nu mai au loc în tomberoanele din apropiere. Craiovenii nepăsători contribuie vârtos la întinderea infecţiei, aruncând pe jos orice, de la moloz la tescovină.

Craiova a rămas mult în urma altor oraşe în privinţa amenajării locurilor de joacă, mai ales din pricină că terenurile dintre blocuri au fost retrocedate înainte de a fi declarate de utilitate publică. Din lipsă de spaţiu, municipalitatea asociază pe alocuri rampele de gunoi cu locurile de joacă, ambele considerate indispensabile comunităţilor din zonele pe care le deservesc. Un caz elocvent a fost semnalat la începutul anului trecut, în cadrul proiectului GdS „Fii vocea cartierului tău!“, în vecinătatea blocului nr. 14 din George Enescu. Situaţia sesizată de locatari şi de presă nu numai că nu s-a schimbat, dar s-a şi înrăutăţit. Rampa nu a fost mutată, pentru că nu e loc, jucăriile au rămas alături, pentru că nu e spaţiu, după cum au declarat autorităţile în 2007. În plus, au apărut deşeuri şi în afara perimetrului special amenajat. Copiii se zbenguie respirând mirosurile înţepătoare ale reziduurilor putrezite. „Fiul meu vine mai rar,  fiindcă l-am sfătuit să nu se mai joace aici. Seara trecută a venit acasă plin de drojdie sau tescovină, cum îi spune. Cred că au făcut vin sau ţuică şi au aruncat resturile pe lângă rampă, nici măcar în tomberoane“, a spus profesoara Iulia Anghel.

Craiovenii, părtaşi

Reprezentanţii municipalităţii susţin că locatarii sunt principalii vinovaţi, fiindcă ei aduc gunoiul lângă rampă şi nici nu respectă prevederile legale referitoare la regimul deşeurilor. Potrivit primăriei, inspectorii publici fac mereu controale, pentru a-i surprinde pe locatarii care aruncă gunoiul în afara rampei şi care aduc în stradă deşeuri care trebuie depozitate în regim special, cum ar fi cele provenite din construcţii.
„Inspectorii se deplasează periodic în zonele în care sunt amplasate rampele, pentru a-i depista pe cei care încalcă legea şi nu respectă regimul deşeurilor. De la începutul anului au fost aplicate 72 de sancţiuni.
La blocul nr. 14 vor fi făcute controale în această perioadă“, a spus Carme Licu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova. Un locatar surprins în flagrant poate primi şi 2.000 de lei amendă pentru nerespectarea regulamentului de salubritate, a mai arătat Carmen Licu.

Primăria, răspunzătoare

Pe lângă diversele gunoaie provenite din distileriile improvizate, lângă locul de joacă din cartierul George Enescu au apărut de curând şi deşeuri din construcţii. Acestea sunt ridicate separat faţă de gunoiul din rampă şi sunt facturate asociaţiei de proprietari. Fiindcă se află pe domeniul public, primăria este pasibilă de sancţiuni din partea Gărzii de Mediu.
„De aceste deşeuri răspunde administratorul domeniului public, în acest caz Primăria Craiova. În momentul în care comisarul de mediu constată existenţa molozului pe domeniul public, primăria este pasibilă de sancţiuni“, a declarat comisarul Gărzii de Mediu Dolj, Manu Costache. El a spus că vor fi declanşate verificări în zonele în care au fost sesizate nereguli în domeniul protecţiei mediului, cum este şi cazul blocului nr. 14.

Exit mobile version