Acasă Local Energie pentru partid

Energie pentru partid

Administrarea complexurilor energetice din Oltenia pare să fie o afacere internă a PNL. CE Turceni, Rovinari şi Craiova sunt conduse de nume sonore din rândul liberalilor.

Trebuie s-o spunem: Consiliile de Administraţie (CA) ale celor trei complexuri energetice (CE) din Oltenia par să fi devenit şi ele o afacere PNL. Să luăm ca exemplu CE Craiova. Aici, CA este compus din Ioana Apan, Marius Florin-Dobre, Mihai Bogdan Minda, Eugen Coifan şi Dan Codescu. Cenzori sunt Corneliu Tobă, Ion Enea, Mirela Motan şi Stanciu Alexandrescu. Ioana Apan supravieţuieşte de pe timpul ministrului Codruţ Şereş, care a pricopsit-o la vremea respectivă în patru CA-uri. Avocatul Mihai Minda este, de curând, secretarul coordonator al PNL Dolj, Eugen Coifan este membru PNL şi vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP). Totodată, Coifan figurează ca asociat la mai multe societăţi comerciale. El este acţionar cu 50% la firma DIERNA GROUP SRL (50%), alături de Daniel Grecu (50%), şi deţine, de asemenea, participaţii în alte firme: GARDIAN GRUP COMPANY (43%), în care mai sunt asociaţi Gheorghe Daea – 19%, Adrian Şerbănescu – 19% şi Ion Gridan – 19%, INTERMED B.C.C. IMPEX SRL (23,3%), alături de Andreea-Raluca Ciudin – 26,67%, Mihaela-Cristina Ciudin – 26,7% şi de Spiridon Demirel – 23,3%, precum şi la AMTEK BROKER DE ASIGURARE SRL (20%), unde acţionari mai sunt Alexandru Ciudin – 20%, Constantin Dabelea – 20%, Mihai Purcărea – 20% şi Lucian Micu – 20%. Alt membru al CA este Dan Codescu, expert în cadrul Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi asociat 100% la ECOTECH CONSULT SRL Bucureşti. Corneliu Tobă este asociat şi el la MIPESAD SRL Bumbeşti-Jiu (1%), alături de Călin Grădinaru (50%) şi Mihai Petrulian (49%).
Cenzorul Stanciu Alexandrescu este şi el implicat în afaceri, unele dintre ele foarte apropiate domeniului energiei. El are participaţii în firma DOREMAN COM SRL Craiova (33,3%), în care mai sunt acţionari Alexandru Nedelescu (33,3%) şi Doina Bărbulescu (33,3%). Mai interesante sunt deţinerile lui Stanciu Alexandrescu la ENERGOTERM SRL Craiova (50%), în care mai sunt asociaţi Daniel Amariuţi (25%) şi Gabriel Zamfirescu (25%), şi TERMOGRUP SRL Craiova (100%). Prima dintre firme are ca principal domeniu de activitate fabricarea de motoare şi turbine, iar cea de-a doua – producţia de motoare, generatoare şi transformatoare electrice.

Liberalii, administratori de Rovinari

CA de la CE Rovinari este compus din Adriana Oroş, Alexandru Săndulescu, Gheorghe Orzan, Ion Crăciunescu şi Neluţa-Mihaela Petrescu. Cenzori sunt Benonii-Viorel Iosu, Antonel Tănase şi Constantin Enea. Să vedem acum ce filiaţii au aceştia. Din informaţiile noastre, Gheorghe Orzan este membru PNL şi a fost candidat la şefia CJ Gorj din partea acestei formaţiuni poilitice, Ion I. Crăciunescu este vicepreşedinte al PNL Gorj, iar Alexandru Săndulescu este director la Direcţia Generală de Politici Energetice din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF). La rândul său, Neluţa Mihaela Petrescu este directoarea Autorităţii de Control a Guvernului, o apropiată (dacă nu chiar membră PNL, implicată de curând într-un scandal privind primirea unei locuinţe într-un cartier ANL), iar Benonii-Viorel Iosu a fost candidat PNL la Primăria Negomir (Gorj). Adriana Oroş este expert AVAS, iar Antonel Tănase este vicepreşedintele PNL Bucureşti şi secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

Morega – patronul Uniunii Europene!

Cele mai interesante relaţii politice şi de afaceri par să se fi stabilit la CE Turceni. Aici, CA este compus din Mugurel Răducan, Georgeta-Felicia Răcăşanu, Dan Ilie Morega, Genu-Alexandru Căruntu şi Valerică Barbulea, iar cenzori sunt Maria Tudosie, Dorina Jianu, Monica Spirea şi Georgiana-Lavinia Tănăsoiu. Fără îndoială, cel mai sonor nume de pe această listă este cel al lui Dan Ilie Morega, preşedinte al PNL Gorj şi candidat în această toamnă pentru un loc în Camera Deputaţilor. Morega nu este un nume cunoscut doar în politică, ci este şi un om de afaceri prosper dacă ne luăm după firmele la care este acţionar. Liberalul este asociat la AGENŢIA ECONOMICĂ UNIUNEA EUROPEANĂ SA (!!!) (95%), alături de Diana Elena Morega (1%), Dragoş Morega (2%), Centrul Comercial European SRL (1%) şi Ag. E. Rom Consulting SRL (1%). Printre cenzori se află Maria Tudosie şi Dorina Jianu, două personaje cu care ne vom reîntâlni. La Agenţia Economică Româno-Italiană SA (Italrom), Dan Ilie Morega (40%) este asociat cu Severino Pagnucco (9%), Pietro Pagnucco (8%), Ada Favero (8%), Dragoş Morega (5%), Diana Elena Morega (5%), Roberto Porta (8%), Massimo Porta (8%) şi Venanzio Colussi (9%). Maria Tudosie şi Dorina Jianu sun din nou printre cenzori.
Altă firmă în care este implicat liderul liberal este Trophen Impex SRL, care are ca principal obiect de activitate publicitatea.  Morega deţine aici 15% din capitalul social, fiind asociat cu Daniel Buleac (25,5%) şi Nicolae Sarcină (59,5%). Ultimul este un nume binecunoscut în mediul de afaceri din Gorj, unde şi-a construit un adevărat imperiu financiar.
Nici consultanţa în afaceri nu a fost uitată. Morega (80%) este acţionar şi la AG.E. ROM CONSULTING SRL – societate care se află în prezent în curs de dizolvare şi la care celălalt acţionar este Diana Elena Morega (20%). În fine, ultima societate la care liderul liberal figurează ca asociat este Media Ager Press SRL – o firmă care are ca principal domeniu de activitate „servicii de reprezentare media“ şi la care liberalul deţine 55% din capitalul social, fiind asociat cu Daniela Stoleru (45%).

Morega-Sarcină, ce tandem!

În afară de multele firme la care este asociat liberalul, două sunt informaţiile care merită reţinute de aici: asocierea Morega – Sarcină şi prezenţa Mariei Tudosie şi a Dorinei Jianu în firmele patronate de liberal. Cele două sunt cenzori la CE Turceni, la care printre membrii CA se regăseşte Dan Ilie Morega.
Alt aspect demn de reţinut este relaţia Morega-Sarcină. Nicolae Sarcină este cunoscut pentru scandalurile privind licitaţiile la CE Turceni. Una dintre filierele prin care provin banii este prestarea de servicii pentru complexul energetic. Anual, CE Turceni alocă aproximativ 20 de milioane de lei (5,57 milioane de euro) pentru prestarea de servicii cu utilaje închiriate de la diverse firme private. În 2007, TPSUT Motru, patronată de Mihai Sarcină (fiul lui Nicolae Sarcină), a câştigat majoritatea acestor contracte, în ciuda opiniei specialiştilor, conform cărora o bună parte din utilaje nu corespundeau caietului de sarcini. La licitaţie, firma a fost reprezentată, conform documentelor de participare, de Gheorghe Sarcină, în calitate de director.
TPSUT Rovinari a fost lichidată anul trecut, utilajele din dotare fiind vândute de lichidator cu mult sub suma necesară acoperirii datoriilor. 800 de salariaţi au rămas pe drumuri, iar fiscul a rămas cu o pagubă de 16 milioane de euro, calculată la vremea respectivă. În asociere cu alte două firme, societatea câştigase în 2005 un contract de prestări servicii pentru CE Rovinari pentru perioada 2005-2008, în valoare de 26,3 milioane de lei (7,32 milioane de euro). Despre TPSUT Rovinari se spune că este controlată din umbră de Nicolae Sarcină, deşi în acte aceasta este deţinută 99,99% de ALTERNATIVA COM SRL – o societate care are ca principal domeniu de activitate comerţul cu produse alimentare, cu sediul în comuna Runcu-Gorj, patronată de un anume Simion Câmpeanu. În contextul mai sus menţionat, rămâne de stabilit dacă Dan Ilie Morega nu este cumva în conflict de interese. Aşteptăm un punct de vedere din partea boss-ului de la UE, pentru că săptămâna trecută nu a răspuns la telefon.

AVAS zice că nu este afacere politică

Alt personaj important din CA este Valerică Barbulea, vicepreşedintele PNL Gorj. Printre membrii CA se află şi Genu Căruntu, şef de cabinet al deputatului PD-L Marcel Romanescu. Mugurel Răducan este director în cadrul AVAS, iar Georgeta-Felicia Răcăşanu – directoare în cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF).
Având în vedere cele relatate mai sus, aveam următoarea întrebare: au devenit CA-urile din energie afaceri de partid sau nu? „Nu ştiu! Nu i-am numit eu acolo. Pe Mihai Minda îl cunosc, dar nu ştiu cum a ajuns în CA“, a spus senatorul Mario Ovidiu Oprea, preşedintele PNL Dolj. Iar Adriana Tran, purtătoarea de cuvânt a Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), acţionarul majoritar la cele trei complexuri energetice, ţine să ne convingă: „Nu avem drept criterii de numire în CA culoarea ochilor, înălţimea sau apartenenţa de partid. Sunt anumite criterii, dar nu acestea“. Reprezentantul AVAS ne-a rămas dator până astăzi cu criteriile de numire.

Lucrează din 2001 în presa scrisă și abordează subiecte diverse cum ar fi evenimentele, subiectele sociale, cele legate de administraţia locală, de politică, economie, dar şi investigație. A urmat traininguri pe jurnalism social, politic, acces la informaţii şi investigație, în special cele prin intermediul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Rise Project.
Exit mobile version