7.6 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSinistrată furată de CEZ

Sinistrată furată de CEZ

O bătrână din satul Plosca (Bistreţ), a cărei casă a fost luată de ape în 2006, s-a trezit după doi ani cu facturi de la CEZ de sute de lei noi, cu tot cu penalizări şi cu taxă radio-TV, deşi nu are nici măcar un bec. CEZ nu poate explica modul cum s-a facturat consumul de 370 kW la un client debranşat de doi ani.

Apele revărsate ale Dunării i-au luat, în mai 2006, Oanei Hobeanu casa părintească, din satul Plosca, din comuna Bistreţ. Acum în vârstă de 76 de ani, femeia povesteşte că a fost dusă cu salvarea la spital la Craiova în noaptea în care şuvoaiele îi invadau gospodăria. Când apele s-au retras, a constatat că au rămas doar ruinele locuinţei sale. A plătit nişte muncitori să-i scoată de sub dărâmături ce se mai putea. „Am recuperat doar patul din dormitor şi câteva bibelouri. Pe acestea le-am dăruit apropiaţilor. Am scos chiar şi contorul de energie de sub dărâmături. A doua zi, au venit de la Electrica şi au tăiat firele de la poartă, pentru că era pericol de electrocutare. Atunci le-am predat şi contorul recuperat din ruine“, a spus femeia, fostă educatoare în localitate. În aceşti doi ani de când casa i-a fost luată de ape şi până astă-vară, femeia a locuit la un nepot în Craiova, la nişte prieteni, a mai stat şi prin spital şi apoi la o vecină, tot în satul Plosca. A avut piciorul fracturat, apoi a făcut o tromboză venoasă şi alte complicaţii.

 

Acasă o aşteptau un câine şi o factură CEZ

 

Astă-vară, Oana Hobeanu s-a întors acasă. În urma inundaţiilor au mai rămas doar baia şi o fostă bucătărie de vară. Fântâna nu o poate folosi pentru că apa nu mai este potabilă. Are doar un câine, care a scăpat ca prin minune de şuvoiul năprasnic. „Am dormit pe o scândură pusă în baie până când am zidit bucătăria de vară şi am pus patul, să am unde să înnoptez“, povesteşte Oana Hobeanu. Încăperea e foarte mică. Au loc doar un pat şi o măsuţă. Nu există energie electrică şi nici o sursă de încălzire. Este îngrozită de frigul care va urma. Dar s-a ales cu o factură uriaşă la energie, la care CEZ a avut grijă să ataşeze şi penalizări, deşi femeia nu mai are curent de mai bine de doi ani. „Am mers să-mi ridic pensia şi mi s-a spus că am şi o factură de la Electrica. Am rămas surprinsă pentru că eu nu am curent de doi ani. Cei de la CEZ mi-au ataşat şi factura radio-TV şi mi-au calculat şi penalizări că nu am plătit la timp. Ce era să plătesc dacă eu nu mai am nici casă, nici contor?“, a mai spus Hobeanu. Bătrâna s-a adresat Electrica Băileşti (numit Centrul de Măsură şi Gestiune Băileşti), cerându-le să anuleze facturile la energie şi taxa radio-TV emise pe numele său.

 

Electrica nu a găsit contorul

 

Cei din Băileşti au direcţionat-o pe femeie la CEZ, la Craiova. Răspunsul celor de la CEZ Vânzare SA Craiova, prin mandatarul său SC Servicii SA, a fost nemaipomenit. Deşi femeia nu are nici măcar un bec, ei nu pot anula o factură la energia care nu s-a consumat niciodată pentru că nu găsesc bonul care să arate că s-a ridicat contorul: „Deoarece la Centrul de Măsură şi Gestiune Băileşti nu se găseşte nici un bon de mişcare contor din care să rezulte că s-ar fi demontat contorul de energie electrică de lucrătorii dumnealor de la locul de consum pe care îl deţineţi, nu se poate face referat de stornare a facturilor emise de energie electrică şi taxa radio-TV. Vă mulţumim pentru înţelegere“. Femeia a făcut şi cerere de rebranşare, însă şi pentru aceasta are nevoie de tablou electric, iar instalaţia să fie impecabilă. „Mi-am cumpărat tabloul electric şi am vorbit să-mi lucreze cineva instalaţia electrică la camera aceasta şi la baie, dar ce fac cu facturile acelea, că sunt de aproape zece milioane (lei vechi – n.r.)“, spune femeia. Potrivit facturilor bătrânei, „soldul la data facturii curente a fost de 751,42 lei“, din care „penalizări cu facturile anterioare – 95,65 lei“, în plus, taxa radio-TV pe cinci luni din anul 2008, plus sume adunate dinainte se ridică la 131,66 lei. Femeia le-a explicat celor de la CEZ că, odată cu casa, inundaţiile i-au luat şi aparatura electrocasnică, le-a dus adrese de la primărie în care exista dovada că apele i-au distrus locuinţa cu totul, dar furnizorul de energie ştia una şi bună: „Nu găsim contorul, trebuie să plătiţi!“.

 

CEZ nu ştie cum a apărut consumul

 

Curios este modul în care a fost calculat consumul de energie la adresa femeii dacă de peste doi ani aceasta este debranşată de la energie electrică. Contactaţi de GdS, reprezentanţii CEZ au precizat că s-au emis facturi în continuare, pentru că nimeni nu a cerut să nu mai fie emise după producerea calamităţii din 2006. Însă, CEZ nu a putut menţiona cum a constatat compania că bătrâna a consumat 370 kW, atât cât figurează pe factură la capitolul „energie electrică activă“. Furnizorul de electricitate a dat asigurări că situaţia Oanei Hobeanu va fi din nou verificată „de urgenţă“ la faţa locului de către personalul propriu. CEZ va verifica existenţa documentelor la punctul din Băileşti, mai ales hârtia care să arate deconectarea de la energie a consumatorului respectiv, în caz de forţă majoră în 2006.

 

Anulează facturile bătrânei

 

În cele din urmă, CEZ a comunicat că femeii din Plosca nu îi vor fi luaţi banii pentru ceea ce n-a consumat. „După verificarea situaţiei reale, se vor anula toate facturile emise şi penalizările calculate, aferente perioadei, începând cu data confirmată în acest document (data producerii inundaţiei)“, se arată în comunicatul trimis redacţiei de către CEZ. Drama femeii nu se opreşte nici după ce îi vor fi anulate facturile. Fără o sursă de încălzire, cu greu va trece peste iarnă. „Dacă m-ar rebranşa în timp util, aş putea să-mi iau un calorifer electric. Aşa nu am ce face. Am doar o lanternă şi câteva lumânări. Dar seara, cum se întunecă, intru în cămăruţa aceasta şi amorţesc până dimineaţa“, se plânge fosta educatoare din Plosca.

 

A pierdut şansa reconstruirii casei

 

Bătrâna cere autorităţilor să-i reclădească locuinţa, însă funcţionarii Primăriei Bistreţ spun că femeia şi-a irosit şansa de a i se ridica o casă. „Doamna Hobeanu este înregistrată la noi ca un caz social. A primit o parte din materialele de construcţie, dar a refuzat să i se construiască. Ea a crezut că i se dau bani în mână, numai că banii de la guvern se foloseau să plătim firmele care ridicau casele sinistraţilor. Nu a vrut să-i ridicăm casa în iarna lui 2006, iar după aceea banii s-au returnat şi nu au mai putut fi folosiţi. Acum nu se mai poate să-i facă primăria casă“, a declarat Ramona Enache, secretar la Primăria Bistreţ şi responsabil cu cazurile sociale.

Oana Hobeanu spune că au venit să construiască în miezul iernii, la începutul lunii decembrie, când ea era în spital. „Pot să fac dovada că eram în spital când m-au sunat că vor să construiască la mine. Ce case se construiesc în miezul iernii? Mi-au descărcat materialele de construcţie la poartă şi, dacă eu am fost la Craiova şi în spital, mi-au furat cu căruţele din ele. Şi din curte mi-au furat ce au putut. Nu sunt supărată pe ceea ce mi-au luat inundaţiile cât sunt supărată pe ceea ce mi-au făcut semenii noştri“, susţine bătrâna.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII