10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjRânca devine staţiune turistică

Rânca devine staţiune turistică

Un proiect de dezvoltare integrată a zonei Rânca va duce la transformarea acesteia în staţiune turistică, susţin autorităţile locale şi judeţene.

 

GORJ. Proiectul se numeşte „Dezvoltarea integrată prin optimizarea domeniului schiabil şi a sistemului ecologic de colectare-epurare a apelor uzate menajere în zona turistică“ şi este finanţat de Uniunea Europeană. Valoarea totală a acestuia este de peste opt milioane de euro, lucrările fiind împărţite în două etape. Prima constă în realizarea reţelei de canalizare în zona Rânca şi a patru staţii de epurare a apelor uzate. Aceste lucrări vor costa aproximativ trei milioane de euro. Firma care se va ocupa de punerea în aplicare a proiectului a fost stabilită, iar lucrările vor începe în perioada imediat următoare. Cea de a doua etapă a proiectului constă în amenajarea a patru pârtii de schi şi a unui nou traseu de transport pe cablu. Una dintre pârtii va fi de schi fond şi va avea o lungime de peste un kilometru. Valoarea investiţiei se ridică la aproximativ cinci milioane de euro. Licitaţia va avea loc la sfârşitul acestei luni, iar lucrările vor începe în prima parte a anului viitor. În prezent, la Rânca există două pârtii de schi, dintre care una are instalaţie de nocturnă.

 

Proiect vital

 

Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, a precizat că, după ce proiectul de dezvoltare integrată va fi finalizat, zona Rânca va fi declarată staţiune turistică: „Va fi doar o formalitate ca Rânca să fie declarată staţiune. Nu se poate să primească acest statut până când nu sunt puse la punct infrastructura şi, mai ales, canalizarea“.

Zona Rânca se află pe teritoriul administrativ a două localităţi: Novaci şi Baia de Fier. Primarul oraşului Novaci, Pantelimon Todea, a spus că proiectul este vital pentru dezvoltarea zonei turistice: „Fără acest proiect, Rânca ar fi însemnat aproape zero în privinţa infrastructurii şi nu era posibil ca ea să devină staţiune“.

Constantin Mihuţescu, primarul comunei Baia de Fier, spune că zona va deveni mult mai importantă din punct de vedere turistic şi vor apărea alte perspective de dezvoltare.

 

Investitori interesaţi de Rânca

 

Pe lângă proiectul finanţat de Uniunea Europeană, există şi alte iniţiative private care vor duce la dezvoltarea turistică a zonei. Potrivit primarului Pantelimon Todea, un grup de investitori italieni a avut discuţii cu reprezentanţii Obştei „Cerbul“, în vederea construirii a patru microhidrocentrale pe râul Gilort şi a unor pârtii de schi. De asemenea, Obştea a scos la licitaţie concesionarea unor terenuri pe care se vor construi 40 de pensiuni şi hoteluri. „Sunt mulţi investitori interesaţi să vină la Rânca. Este îmbucurător faptul că zona este atractivă şi că există firme care doresc să dezvolte anumite proiecte“, a precizat primarul Pantelimon Todea.

Noul drum către Rânca, gata în zece zile

Noul drum pe care turiştii vor putea să ajungă în Rânca va fi finalizat în cel mult zece zile, susţine primarul oraşului Novaci. Acesta va fi mai bine protejat de intemperii şi nu va mai fi înzăpezit. Drumul este doar balastat şi va fi asfaltat în primăvara anului viitor. Această variantă la care se lucrează face parte din programul de asfaltare a drumului european Bengeşti Ciocadia-Sebeş (judeţul Alba).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS