10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFacturile la întreţinere, ţinute în frâu

Facturile la întreţinere, ţinute în frâu

Factura la întreţinere pe perioada iernii va rămâne neschimbată în judeţele din Oltenia, cu mici excepţii. În timp ce în Craiova şi în judeţul Gorj preţurile bat pasul pe loc, în Vâlcea, întreţinerea va creşte cu 3%, iar în Mehedinţi este posibil să fie cu 30% mai mare.

Cheltuielile la întreţinere iarna dau mari bătăi de cap craiovenilor care stau la bloc din cauza facturilor la încălzire care ard buzunarele. Prea liniştiţi nu pot sta nici producătorii, nici furnizorii agentului termic, care se luptă să ţină în frâu preţul, deşi au mari datorii de recuperat de la populaţie. Dacă CEN Craiova şi Termoficarea se vor ţine de cuvânt, în iarna 2008 – 2009 facturile la căldură vor fi similare celor de anul trecut. „Preţul gigacaloriei rămâne neschimbat, 147 de lei, în condiţiile în care Complexul Energetic nu ridică preţul de producţie. În prezent, noi primim gigacaloria la preţul de 113 lei şi sperăm să rămână aşa. Din păcate, nu mai scăpăm de datorii. Este al doilea an consecutiv în care intrăm în iarnă cu datorii de 80 de milioane de lei. Suntem în curs de a finaliza un protocol cu CE Craiova în privinţa debitelor“, a precizat Tatian Tudorache, directorul RATrf. Ce i-a determinat pe cei doi, producătorul şi furnizorul de agent termic, să păstreze neschimbată valoarea gigacaloriei când datoriile sunt de ordinul sutelor de miliarde? Politica preţurilor a fost tranşată printr-un protocol încheiat între Corneliu Diţescu, director CEN, şi Tatian Tudorache sub oblăduirea autorităţilor locale care au îndemnat la pace.

 

Producătorul de energie termică

 

Reprezentanţii CE Craiova spun că gigacaloria pleacă de la poarta termocentralelor cu preţul de 113 lei şi se va păstra aşa şi în următorul interval de timp. „Preţul de vânzare a unei gigacalorii către Regia de Termoficare este reglementat conform Deciziei ANRE nr.1264/24.06.2008. Nu sunt schimbări de preţ faţă de anul trecut“, a declarat directorul Cristian Ghigeanu. Societatea producătoare nu a cerut încă mărirea preţului la gigacalorie şi nu îi dă astfel motiv furnizorului, Termoficarea, să bage mai adânc mâna în bugetul craioveanului de rând.

Materia primă a CE Craiova vine de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Exploatarea Minieră Motru, principalul furnizor de cărbune pentru termocentralele din subordinea lui Corneliu Diţescu, dar şi de la exploatarea proprie de la Prigoria, judeţul Gorj, însă aceasta asigură doar 10% din necesarul complexului.

 

Teama de facturi

 

Craiovenii spun că între atâtea veşti proaste, faptul că nu vor plăti mai scump căldura în această iarnă îi mai linişteşte. Dar privesc totuşi cu reticenţă promisiunile cu lapte şi miere. Mergând pe principiul că la noi orice minune ţine trei zile, oamenilor le este teamă ca din 2009 să nu crească vertiginos şi preţul facturilor la căldură şi să le bată vântul prin buzunare. „Locatarii parcă nu mai au încredere în asemenea promisiuni. Probabil că este o conjunctură politică, iar de la anul preţurile pot să sară în aer. Ar fi bine să plătim şi în această iarnă acelaşi cost la energia termică, pentru că foarte multe produse s-au scumpit. Dacă va fi aşa, înseamnă că un craiovean care locuieşte într-o garsonieră va plăti între 100 şi 120 de lei, pentru un apartament cu două camere întreţinerea va ajunge la 220 de lei, iar la cel cu trei camere – 290 de lei“, a precizat Dan Remus, preşedintele Uniunii Judeţene a Asociaţiilor de Locatari şi Proprietari Dolj. Preţurile actuale îi fac pe cei de la asociaţii să amâne livrarea căldurii în blocurile pe care le au grijă. Şi asta, din cauza cererilor proprietarilor care le solicită să aştepte să se răcească bine afară şi care preferă să tremure în casă numai să nu fie încărcaţi la plata facturii.

 

Scumpire masivă la Severin

 

Locuitorii din Drobeta Turnu Severin ar putea fi obligaţi să plătească în această iarnă cu aproape 30% mai mult decât anul trecut pentru întreţinerea la bloc, din cauza scumpirii gigacaloriei. Preţul de referinţă al acesteia este de 107,5 lei, iar furnizorul de agent termic ar putea decide o majorare de 28%. Regia de Termoficare din Severin, Termo Halânga, a cerut în urmă cu o lună să se dea căldură în oraş, dar până în prezent în nici un bloc din Severin nu s-a întâmplat acest lucru.

Întreţinerea pe luna ianuarie este cea mai scumpă din tot anul. Dacă în ianuarie 2008, întreţinerea pentru o garsonieră costa 150-200 de lei, în ianuarie 2009 va putea ajunge la 180-250 de lei. În cazul apartamentelor cu două camere, întreţinerea ar putea ajunge la 360-430 de lei, cu circa 80 de lei mai mult decât în iarna trecută. Cei care locuiesc în apartamente cu trei camere vor simţi şi mai puternic scumpirea, deoarece vor plăti la întreţinere cel puţin 500 de lei, cu 100 de lei mai mult faţă de ianuarie 2008.

Potrivit unor surse din Primăria Drobeta Turnu Severin, este posibil ca mai mult de jumătate dintre locuitorii oraşului să beneficieze de subvenţie pentru plata căldurii.

Patru din cinci oraşe ale Mehedinţiului, Orşova, Baia de Aramă, Vânju Mare şi Strehaia, nu au şi nici nu au avut un sistem de încălzire comun, bazat pe centrale, termocentrale pentru un bloc sau un cartier.

 

Creşteri de preţ temperate în Vâlcea

 

Locuitorii oraşului Râmnicu Vâlcea vor plăti iarna aceasta facturi la căldură cu 3% mai mari decât cele de anul trecut. În Râmnic, factura la căldură pe o lună va fi între 120 şi 130 de lei pentru o garsonieră. Pentru un apartament cu două camere, căldura va costa între 200 şi 250 de lei; la o locuinţă cu trei camere, între 280 şi 330 lei, iar la unul cu patru camere, între 340 şi 400 de lei. „În comparaţie cu iarna anului trecut, preţul agentului termic a crescut cu 3%; e o majorare de patru lei pe gigacalorie“, a precizat Ion Cocleţ, şeful Serviciului de Termoficare al CET Govora Râmnicu Vâlcea.

Şi locuitorii oraşelor Băile Olăneşti, şi Călimăneşti se încălzesc cu agent termic. În Băile Olăneşti preţurile la căldură sunt mai mici cu 20% decât cele din Râmnic, pentru că fiecare locuitor are contor individual şi plăteşte cât consumă. Şi în Călimăneşti preţul căldurii e cu 10% mai mic decât în Râmnic pentru că locuinţele sunt încălzite şi cu apă geotermală. În Drăgăşani, oamenii au renunţat la încălzirea termică şi fiecare îşi încălzeşte apartamentul cu centrală pe gaze ori pe lemne.

 

Gorjul bate pasul pe loc

 

Majoritatea locuitorilor din Motru vor plăti acelaşi preţ ca anul trecut pe gigacalorie: 108,82 lei. Gigacaloria în judeţul Gorj ajunge la aproximativ 30 de euro.

„Este un lucru bun faptul că încă nu s-a scumpit. Avem acelaşi preţ ca anul trecut la gigacalorie. UATAA Motru furnizează căldura, agentul termic şi apa caldă locatarilor din blocurile din municipiu. Motru are în total 23.000 de locuitori, dar doar 19.000 locuiesc în mediul urban, restul stau în satele din jur“, a afirmat Dorin Hanu, edilul oraşului Motru.

La Rovinari, oamenii au centrale de apartament, aceeaşi situaţie fiind şi la Târgu Cărbuneşti. La Târgu Jiu, din anul 2004 nu mai există, potrivit purtătoarei de cuvânt a primăriei, încălzire centralizată. Peste 5.000 de persoane vor beneficia în această iarnă de ajutor de la stat pentru a-şi putea achita factura la gaze. La Rovinari, peste 1.600 de persoane vor beneficia de sprijin financiar.

 

Maria CERNĂTESCU

Alin GHICIULESCU

Mihaela FLOROIU

Alina STATE-FULGER

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII