11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljZahărul comunitar întârzie

Zahărul comunitar întârzie

Cele 375 de tone de zahăr din programul european de ajutorare a persoanelor defavorizate, aferent judeţului Olt, care provine din stocul de intervenţie al Ungariei nu a ajuns nici până în prezent la beneficiari.

Conform graficelor programului european de ajutorare a persoanelor defavorizate, judeţul Olt are de primit 1.185 de tone de făină şi 375 de tone de zahăr. În ceea ce priveşte distribuirea făinii, lucrurile se derulează normal. Probleme au fost cu distribuirea zahărului. Acesta, conform graficelor iniţiale, trebuia să ajungă în judeţ în jurul datei de 15 octombrie. Nu a fost aşa. Apoi au existat alte probleme pentru că firma ungară   Szentlorinckatai Copp KFT, societate care se ocupă cu distribuirea în judeţ, urma să aducă zahărul la depozitul de la Calafat, judeţul Dolj. Ulterior, instituţiile locale angrenate în acest program au reuşit să înduplece transportatorul. S-a dorit, în primă fază, ca zahărul „comunitar“ să fie adus în trei tranşe, începând cu 17 octombrie, la depozitul din Jitaru. Nici această variantă nu a funcţionat. Ştefan Nicolae, prefectul judeţului, susţine că, în sfârşit, problemele au fost rezolvate. „Am reuşit să negociem cu transportatorul. Zahărul va fi adus în judeţ“, a dat din nou asigurări prefectul.
Au fost întocmite din nou grafice pentru livrarea zahărului. Potrivit acestora, pe 3 noiembrie vor sosi la Jitaru 42 de tone de zahăr, iar pe  4, 5 şi 6 noiembrie vor fi aduse câte 105 tone.

Zahăr şi la Calafat, şi la Râmnicu Vâlcea

Conform noilor grafice, la depozitul de la Jitaru ar trebui să ajungă 357 de tone de zahăr, restul urmând să fie lăsate la alte depozite din Râmnicu Vâlcea şi Calafat.
La depozitul „Şapte spice“ din Vâlcea vor ajunge joi, 4,985 tone de zahăr, iar la Calafat alte 8,14 tone. Prefectura lucrează la întocmirea graficelor. Dacă pentru cantitatea care urmează să fie adusă la Jitaru lucrurile sunt mai simple, în sensul că primăriile din judeţ vor fi grupate pe zile ca să ridice cantităţile ce le revin, pentru cele care vor rămâne în Vâlcea şi Dolj, se caută soluţii. Cel mai probabil, zahărul de la depozitul de la Calafat va fi distribuit oraşului Corabia.

767 de tone de făină, distribuite

767 de tone de făină au fost distribuite beneficiarilor programului, urmând ca în noiembrie să sosească alte 418 tone.
Luna aceasta, peste 20 de primării sunt aşteptate să ridice cantităţile de făină pentru oamenii nevoiaşi.
La depozitul de la Jitaru sunt aşteptate astăzi reprezentanţii comunelor Potcoava, Movileni, Icoana şi Tufeni, iar pe 29 octombrie, cei din Bălteni, Perieţi, Brebeni, Schitu, Vâlcele şi Nicolae Titulescu.
Tot astăzi, la depozitul din Caracal sunt aşteptate Primăriile Grădinile, Mihăeşti şi Ghimpeţeni, urmând ca pe 24 octombrie să ridice făină Vlădila, Stoicăneşti, Văleni, pe 28 octombrie, Seaca şi Osica de Sus, iar pe 1 noiembrie, Dăneasa, Gura Padinii, Fălcoiu, Dobrun, Osica de Jos, Şopârliţa şi Brâncoveni. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS