11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPomana guvernului, huiduită

Pomana guvernului, huiduită

http:http://www.youtube.com/watch?v=rSNRtl-aHuc
http:http://www.youtube.com/watch?v=1-IpDWbgkzs

Banii daţi cu dedicaţie de guvern direct către administraţiile locale ale PSD şi PNL au provocat ieri un val de nemulţumiri în rândul edililor şi al liderilor democrat-liberali în Dolj. Primul pe care primarii şi-au vărsat amarul a fost prefectul Silviu Dumitru, care a fost huiduit la şedinţa colegiului prefectural.

Vestea că nu au primit nici un leu de la guvern pentru cheltuieli curente sau pentru datorii pe care le-au acumulat în vară nu le-a picat deloc bine primarilor din cele 35 de localităţi câştigate de PD-L la alegerile locale. Confruntaţi cu datorii fără precedent şi fără perspectiva de a le achita prea curând, primarii au găsit ieri prilejul ideal să-şi spună oful, la şedinţa colegiului prefectural organizată de prefectură, întâlnire la care au participat edilii din tot judeţul şi directorii instituţiilor publice din Dolj. Chiar înainte de şedinţă, între primarii PD-L, pe de o parte, şi PNL, PSD pe de alta, s-a iscat o gâlceavă în toată regula, având ca temă cele două hotărâri prin care guvernul a alocat aproape 100 de milioane de lei în Dolj, direct către administraţiile locale şi judeţ. Primii care au sărit au fost primarii din Breasta, Marin Marcu, şi Gighera, Ion Dăbuleanu, aceştia reproşându-le colegilor de la celelalte partide că au primit bani „cu dedicaţie“ pentru campania electorală. „Aţi dat numai la PSD şi PNL! Asta e hoţie pe faţă! Noi să închidem primăriile, să plecăm?!“, au spus primarii PD-L. „Da’ când vă dădea Berceanu bani, că era ministru, şi noi stăteam şi ne uitam, cum era?“ a fost argumentul celorlalţi gospodari-şefi.

Primarii i-au cerut socoteală prefectului

Intrarea în sală a prefectului de Dolj, Silviu Dumitru, a picat la ţanc pentru pedelişti, care se încălziseră deja de la cearta precedentă. Reprezentantul guvernului în teritoriu a fost huiduit de primari, care i-au strigat că peneliştii din guvern au împărţit discriminatoriu fonduri de campanie în localităţile PSD şi PNL. Explicaţia înaltului funcţionar public, că Instituţia Prefectului nu are nimic de-a face cu promovarea celor două hotărâri de guvern, i-a aţâţat şi mai tare pe primari. „Ba da! Ăsta e echivalentul cu a ne înjura, dom’ prefect! Nu aţi făcut dumneavoastră propunerile de aici?!“, a spus unul dintre primarii PD-L din sală.

Din 85 de localităţi beneficiare, zece sunt PD-L

Reamintim faptul că guvernul a adoptat săptămâna trecută două hotărâri de guvern prin care Consiliul Judeţean Dolj a primit pentru cheltuieli curente şi de capital 21 de milioane de lei şi alte 12 milioane pentru extinderea Parcului Industrial. La administraţiile locale din Dolj au ajuns 61 de milioane de lei către 85 de localităţi din 111 din Dolj.
Numai zece dintre acestea sunt conduse de primari PD-L, în timp ce localităţile care nu au primit deloc bani sunt, fără excepţie, administraţii PD-L. Craiova a primit 17 milioane de lei pentru infrastructură, în timp ce celelalte nouă localităţi PD-L au primit în total trei milioane de lei. Guvernul a alocat pentru al doilea oraş ca mărime din Dolj, Băileşti, suma de 150.000 de lei. Primarul din Băileşti, Costel Pistriţu, a declarat ieri într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PD-L că rectificarea de toamnă făcută de guvern este un „atentat asupra cetăţeanului“. „1,5 miliarde de lei vechi nu reprezintă nimic pentru Băileşti. Vom găsi o modalitate legală să-i donăm guvernului, să-i dăm înapoi, pentru că nu pot să fac faţă acestei umilinţe“, a spus ieri Pistriţu.

Colegiul lui Geoană, de trei ori mai valoros

Pedeliştii au făcut şi o socoteală ce are în vedere culoarea politică a primarilor localităţilor care au primit bani şi cât îi revine practic unui locuitor dintr-o localitate PD-L, PSD sau PNL. „În localităţile cu primari PSD s-au dat pentru 183.202 locuitori 280 de miliarde de lei vechi, adică 1.527.150 de lei vechi pe cap de locuitor. În cele PNL s-au dat pentru 44.171 de locuitori 113 miliarde de lei vechi, adică 2,5 milioane de lei vechi pe cap de locuitor. În localităţi conduse de primari PD-L, cu Craiova cu tot, pentru 364.000 de locuitori s-au dat 202 miliarde de lei vechi, adică 556.000 de lei pentru fiecare cetăţean. În opinia guvernului, cetăţenii din localităţile conduse de primari PD-L valorează 500.000 de lei vechi fiecare, de trei ori mai mult valorează locuitorii din localităţile conduse de PSD şi de cinci ori mai mult, oamenii care stau în localităţi PNL“, a spus în cadrul aceleiaşi conferinţe preşedintele PD-L Dolj, Radu Berceanu. Acesta a prezentat şi o situaţie privind distribuţia banilor pe colegii uninominale la Senat, arătând faptul că pe colegiul în care candidează preşedintele PSD, Mircea Geoană, s-au alocat de trei ori mai mulţi bani decât în orice alt colegiu din Dolj.
„Pe Colegiul 1 Craiova s-au alocat 8,6 milioane de lei, pe Colegiul 2 – 8,4 milioane, pe Colegiul 3 Filiaşi-Cetate – 9,7 milioane de lei, pe Colegiul Calafat-Băileşti – 8,9 milioane de lei şi …surpriză, pe colegiul 5 de Senat, devenit deja celebru, Colegiul Dăbuleni a primit 22,7 milioane de lei. Aproape de trei ori decât oricare alt colegiu“, a mai spus Berceanu.

Buzatu, în faza de negare

Pe fondul nemulţumirilor din rândul pedeliştilor, deputatul liberal Horaţiu Buzatu a trimis ieri un comunicat presei prin care respinge acuzaţiile aduse în ultimele zile guvernului. În document, alesul arată că afirmaţiile conform cărora au fost daţi bani cu prioritate primăriilor PNL şi PSD sunt injuste. Acesta a dat exemplul Craiovei, care a primit 17 milioane de lei pentru infrastructura stradală şi beneficiază de alte 12 milioane de lei pentru extinderea Parcului Industrial.
„Resping cu hotărâre orice declaraţie, indiferent din partea cui vine, prin care se susţine că aceste alocări de fonduri ar reprezenta o pomană electorală; resping, de asemenea, orice opinie care susţine că executivul a alocat fonduri discriminator pentru comunităţile conduse de primari PNL şi PSD, în raport cu cele conduse de primari PD-L. Cifrele din Monitorul Oficial stau mărturie şi contrazic flagrant afirmaţiile liderilor PD-L. Direct sau indirect, municipiul Craiova este beneficiarul alocărilor de la buget cu suma de 29 de milioane de lei“, se arată în comunicat. Precizăm faptul că, deşi extinderea Parcului Industrial este în beneficiul craiovenilor, unitatea este în prezent în subordinea Consiliului Judeţean Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

25 COMENTARII