10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGPS pentru autobuze cu banii UE

GPS pentru autobuze cu banii UE

Craiovenii vor beneficia de anul viitor de autobuze mai puţin poluante, cu GPS şi GPRS, au anunţat ieri oficialii primăriei. Dispozitivele vor fi achiziţionate de municipalitate, beneficiara unor fonduri europene nerambursabile de aproape două milioane de euro în cadrul programului Civitas Plus al Comisiei Europene.

 

26 de localităţi din mai multe ţări ale Uniunii Europene sunt partenere în cadrul programului Modern, prin care se doreşte reducerea poluării generate de transport, a consumului de energie şi promovarea unui stil de viaţă mai puţin dependent de maşină. Craiova este primul oraş din România care coordonează un proiect de o asemenea anvergură, a cărui valoare se ridică la peste 15 milioane de euro. Pentru a beneficia de fonduri nerambursabile europene, primăria trebuie să contribuie cu 40% din sumă.

Autorităţile locale s-au întâlnit ieri în Bănie, cu mai mulţi reprezentanţi ai autorităţilor din Italia, Portugalia şi cu reprezentantul Comisiei Europene responsabil de proiect. „Beneficiarele proiectului sunt municipiile de talie medie. A fost nevoie de şase luni de negocieri cu Comisia Europeană pentru acest proiect, dar s-a văzut: ca punctaj, a fost pe locul doi“, a declarat Gabriel Vlăduţ, coordonatorul proiectului din partea primăriei.

Potrivit notei de fundamentare, necesitatea implementării proiectului s-a datorat creşterii alarmante a numărului de maşini deţinute de locuitorii oraşelor implicate şi consecinţele pe care acest lucru le are asupra mediului înconjurător.

 

Ce ar trebui să facă primăria cu banii

 

Să achiziţioneze piese sau motoare diesel pentru adaptarea parcului de autobuze la combustibilul biodiesel, choppere pentru nouă tramvaie pentru economisirea energiei electrice cu aproximativ 40%. De asemenea, trebuie cumpărate sisteme GPS şi GPRS, sistemul e-ticketing şi panouri electrice pentru fluidizarea traficului. Trebuie îmbunătăţit serviciul de transport public, informarea călătorilor în timp real şi scăderea numărului de călători frauduloşi. În plus, se vor achiziţiona camere de supraveghere video cu conectare la Regia de Transport, primărie şi poliţie, bariere de acces şi parcare şi echipamente electronice pentru automatizarea semafoarelor în vederea creării unui sistem de semafoare de tip undă verde. Potrivit lui Vlăduţ, primele achiziţii va trebui demarate începând cu 1 ianuarie 2009. „Proiectul trebuie terminat în trei ani şi jumătate“, a precizat acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII