17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjStudenţii au început o campanie de donare de sânge

Studenţii au început o campanie de donare de sânge

Liga Studenţilor din Universitatea „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu a demarat o campanie de informare privind donarea de sânge, acţiunea derulându-se simultan şi în alte centre universitare din ţară sub numele „O şansă pentru viaţă“.
Studenţii gorjeni au început campania , fiind prevăzute acţiuni şi pentru sensibilizarea cetăţenilor municipiului Târgu Jiu.
Cei peste 6.500 de studenţi şi cadre universitare s-au implicat şi în acţiunile trecute, sprijinite de Centrul de Transfuzie Sanguină din oraş. „Donarea de sânge este un act umanitar faţă de semeni, un gest nobil de ajutor pentru omul aflat în suferinţă. Fiecare dintre noi trebuie să conştientizeze importanţa acestui act benevol prin care se măresc şansele de supravieţuire ale unui om. Aşteptăm ca tot mai multe persoane să se implice în această campanie“, a declarat Elvis Voicu, preşedintele Ligii Studenţilor din Universitatea „Constantin Brâncuşi“.

Donatorii sunt aşteptaţi zilnic

Recoltarea sanguină are loc în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 8.30 – 12.30, şi se face de către persoane specializate.
Conform legislaţiei în vigoare, cei care donează sânge beneficiază de un set de analize gratuite şi primesc tichete de masă în valoare de 54,6 lei, la care se adaugă o zi liberă de la serviciu, în cazul angajaţilor cu carte de muncă.
Donatorii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani, greutate – minimum 50 de kilograme femeile şi 60 de kilograme bărbaţii, tensiune arterială sistolică între 11 şi 18 mmHg. De asemenea, donatorul nu trebuie să fi avut sau să aibă următoarele boli: hepatită (de orice tip), HIV, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, dioptrii peste +/- 4, anemie sau gripă. Centrul de Transfuzie Sanguină din Târgu Jiu se află pe strada 22 Decembrie, numărul 22 bis, telefon: 0253.244.731.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS