10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRaluca Popescu, singura victimă a meningitei anul acesta

Raluca Popescu, singura victimă a meningitei anul acesta

Cazul fetiţei de trei ani din Slatina care a murit la sfârşitul lunii septembrie la Spitalul Judeţean de Urgenţă este singurul de leptomeningită purulentă care a dus la decesul pacientului.

Raluca Popescu, de trei ani, este singurul copil răpus de o formă a meningitei anul acesta. Ea a decedat la aproximativ cinci ore de la internare în Secţia de anestezie – terapie intensivă a blocului materno-infantil din spital. Potrivit doctoriţei Carmen Dumitrescu, şefa Secţiei de boli infecţioase a SJU, cazul fetiţei este singular, pentru că, anul acesta, nici un pacient care a contractat o astfel de boală nu a decedat.
„Anul acesta, în comparaţie cu 2007, am avut mai puţini pacienţi pe secţie care au contractat o formă de meningită. Din fericire, aceştia au fost trataţi“, a declarat Carmen Dumitrescu. Cazul fetiţei din Slatina care a murit la scurt timp după internare a născut multe semne de întrebare. Sub semnul întrebării este pus şi tratamentul medicamentos care ar fi trebuit administrat în astfel de situaţii, având în vedere că declaraţiile conducerii SJU s-au schimbat de la o zi la alta. În primă fază, reprezentanţii spitalului au declarat că Raluca Popescu a primit Ampicilină şi Gentamicină. Ulterior demersului jurnalistic, conducerea SJU a ieşit la rampă cu o întreagă listă de medicamente, toate specifice bolii suspectate de medicul de gardă. Părinţii copilei nu au certitudinea că fetiţa lor a beneficiat de tratamentul adecvat. „Nu ştiu să-i fi dat şi alte medicamente. I-a pus o perfuzie, iar medicul a spus că dimineaţa o să îi dea Ampicilină şi Gentamicină. De ce nu a chemat medicul infecţionist dacă avea suspiciuni de boală?“, se întreabă tatăl fetiţei.

Anchete în derulare

După decesul Ralucăi Popescu, conducerea SJU a demarat o anchetă internă în acest caz. La fel şi conducerea Autorităţii de Sănătate Publică, dar cercetările se desfăşoară greu. Conducerea ASP aşteaptă rezultatele anchetei spitaliceşti pentru a finaliza cercetările proprii. În tot acest timp, se aşteaptă şi rezultatele probelor trimise la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici“, dar şi ale celor trimise la laboratorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie „Cantacuzino“ din Bucureşti, pentru a afla care este microbul care a îmbolnăvit copila.

Al doilea caz

Vecinul Ralucăi, un băieţel de şapte ani din Piatra-Olt, a ajuns şi el la spital pe 2 octombrie, la numai două zile de la decesul fetiţei. De atunci, el a fost internat în Secţia de boli infecţioase. „Pe 2 octombrie, în jurul orei 20.00, a ajuns la noi un băieţel din Piatra-Olt suspect de meningită. I-a fost făcută puncţie lombară, iar rezultatele au fost bune. A doua zi a fost trimis la Craiova pentru că era suspectat de meningococemie“, a spus Dumitrescu.

Recomandări

Cele mai importante semne ale acestei boli sunt febra, durerile de cap, vărsăturile. În unele cazuri, pe copii îi supără lumina, au tulburări de echilibru, somnolenţă, ar dormi mai mult, nejustificat. Alt simptom este pierderea echilibrului. Toate acestea se manifestă în cazul formelor tipice. Însă, există şi forme mascate ale meningitei. Unii copii nu vomită sau nu fac febră. „Nu întotdeauna aceste forme se manifestă cu astfel de simptome. De aceea, este bine ca părinţii, atunci când le observă, să se adreseze imediat medicilor. Alte semne deosebite legate de această boală sunt convulsiile, dar acestea sunt tardive, pentru că meningita este în stare avansată“, a mai spus medicul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS