16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAlegeri cu strigături la Ordinul Asistenţilor Medicali

Alegeri cu strigături la Ordinul Asistenţilor Medicali

O parte dintre asistenţii medicali din Spitalul Judeţean Slatina care s-au prezentat ieri să-şi aleagă reprezentanţii în Adunarea Generală au reclamat că nu sunt acceptaţi la vot pentru că nu se regăsesc pe liste, deşi pot face dovada calităţii de membru OAMMR.

OLT. Alegerile la Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România (OAMMR) – Filiala Olt au dat naştere ieri la aprige discuţii pe tema procedurii utilizate. În prima oră de la deschiderea secţiei de la Spitalul Judeţean de Urgenţă, patru asistenţi din unitate au reclamat că s-au prezentat să voteze şi li s-a spus că nu pot face acest lucru, pentru că nu se regăsesc pe liste. „Sunt oameni care lucrează şi de şapte ani în acest spital, care au vrut să facă dovada calităţii de membru OAMMR, pentru că deţin chitanţele cu care şi-au plătit cotizaţia şi au, în mod evident, şi autorizaţia de liberă practică. A fost nevoie să intervenim noi şi astfel să fie lăsaţi să-şi exercite dreptul la vot, fiind trecuţi pe liste suplimentare“, a declarat liderul sindicatului asistenţilor din spital, as. Roxana Dragomir, care a mai spus că sindicatul a trimis observatori în secţia din unitatea sanitară, ca şi în cele de la Policlinica Veche şi de la Spitalul de Pneumoftiziologie Scorniceşti.

Actuala conducere a Ordinului a fost chiar acuzată de o parte dintre candidaţii la alegeri că nici măcar nu s-a preocupat să popularizeze această acţiune, anunţurile fiind făcute în spitale cu doar câteva zile înainte. Mai mult, niciunde nu li s-a explicat asistenţilor care este procedeul folosit pentru desemnarea reprezentanţilor în Adunarea Generală şi cum vor fi, ulterior, alese persoanele din conducere. De altfel, mulţi asistenţi angajaţi în mediul privat, în policlinici şi cabinete individuale, mai spun contestatarii, au aflat de foarte puţin timp că se fac noi alegeri.

 

„După alegeri o să spun mai multe“

 

Actualul preşedinte al OAMMR, as. Dan Duţan, s-a declarat mâhnit de toate lucrurile care se vehiculează. „Ce mai pot să spun, atâta vreme cât există procesele-verbale ale şedinţelor în care am discutat în consiliul judeţean ce avem de făcut, le-am predat anunţuri plastifiate cu data alegerilor, chiar şi cu procedura de vot, iar cei din consiliu aveau obligaţia să le prezinte în spitale! Pot face dovada transmiterii mail-urilor la toate unităţile sanitare, prin care rugam să afişeze anunţurile. Dar este clar că există rea intenţie, deşi nu înţeleg de ce. De fapt, înţeleg, dar numai după alegeri o să spun mai multe“, a declarat Duţan.

 

23-25% prezenţă până la orele prânzului

 

Ieri au fost aşteptaţi la urne, în cele şase centre de votare, 2.851 de asistenţi înscrişi pe liste. La aceştia s-au adăugat şi cei care nu s-au regăsit pe lista permanentă, în primul rând, pentru că nu s-au înscris în registrul naţional unic sau pentru că unitatea sanitară nu i-a cuprins în listele transmise OAMMR. Deşi, dis-de-dimineaţă, asistenţii au pornit cu avânt către secţii, entuziasmul s-a diminuat pe parcurs, astfel că, puţin după ora 12.00, la nivelul întregului judeţ se prezentaseră 23-25% din totalul asistenţilor înscrişi pe liste, după cum a informat preşedintele comisiei electorale, as. Victor Sterescu. Fruntaşă era secţia de la Corabia, unde, din cei 144 de asistenţi de pe listă, votaseră deja 104.

Dacă la urne, până la încheierea procesului de vot, nu se prezintă două treimi din totalul celor înscrişi, se va convoca al doilea tur de scrutin, pentru 22 octombrie, când nu se mai impune nici o condiţie pentru validarea alegerilor. La Slatina, Balş şi Corabia toţi candidaţii înscrişi pe lista pentru Adunarea Generală vor câştiga mandatul, numărul lor fiind egal cu cel al reprezentanţilor care trebuie desemnaţi în Adunare, în timp ce la Sanepid, Scorniceşti şi Drăgăneşti, doar trei sau patru candidaţi vor rămâne pe dinafară. Cei 55 de aleşi vor vota, ulterior, pentru formarea Consiliului Judeţean OAMMR şi pentru desemnarea preşedintelui, vicepreşedinţilor şi secretarului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS