21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjZece artişti francezi la GorjFest

Zece artişti francezi la GorjFest

Cea de-a XVIII-a ediţie a Taberei Internaţionale de Fotografie, Film şi Sculptură Mică „GorjFest“ începe astăzi la Târgu Jiu, la manifestare participând pentru prima dată artişti fotografi şi sculptori francezi.

Tabăra Internaţională de Fotografie, Film şi Sculptură Mică „GorjFest“ va beneficia în acest an de prezenţa a mai multor artişti fotografi şi sculptori francezi, unii dintre ei cu o carte de vizită impresionantă. Manifestarea începe astăzi, când va avea loc vernisajul Salonului Artiştilor Francezi, la hotelul Gorj. Mâine, în aceeaşi locaţie, se va desfăşura vernisajul Salonului Taberei Internaţionale de Fotografie, Film şi Sculptură Mică. Este pentru prima dată când „GorjFest“, care se află la cea de-a XVIII-a ediţie, are un caracter internaţional. La manifestarea din acest an vor participa şase artişti fotografi francezi şi 12 români. De asemenea, la secţiunea de sculptură mică vor lua parte patru artişti francezi şi trei români. Curatorul acestei ediţii este artistul fotograf francez Louis Guermond, stabilit în România, la Sibiu. Lucrările de sculptură mică vor fi realizate din travertin. Sculptorii participanţi îşi vor desăvârşi creaţiile până pe 20 octombrie, iar a doua zi vor fi expuse.
Unii artiştii fotografi francezi sunt foarte cunoscuţi. Robert Wable a expus de curând la New York, iar Antoine Peluquere a lucrat cu postul de televiziune National Geographic. De asemenea, Olivier Mauffrey este profesor la Şcoala de Fotografie din Paris. Louis Guermond, curatorul taberei, a afirmat că Brâncuşi trebuie să devină un „brand“ mai cunoscut pentru Târgu Jiu: „Trebuie să faceţi un «brand» din Brâncuşi. Locuiesc în România de şapte ani şi nu ştiu care este «brandul» României, dar îl ştiu pe cel al Târgu Jiului“.
Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, a spus că „GorjFest“ este al doilea eveniment cultural al anului în judeţul Gorj, după Festivalul Naţional de Literatură „Tudor Arghezi“. Acesta a precizat că manifestarea va deveni un festival al artelor vizuale, astfel că vor apărea noi secţiuni, cum ar fi una de grafică.

Promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor

Artiştii participanţi la „GorjFest“ vor vizita toate zonele judeţului, vor cunoaşte frumuseţile naturale, monumentele istorice şi de artă, activităţile industriale, tradiţiile şi obiceiurile specifice. Potrivit organizatorilor, artiştii francezi vor vedea în gospodăria unui ţăran din satul Sohodol, din localitatea Tismana, cum se prepară ţuica. „Poate vor vedea pentru prima dată în viaţa lor cum se face ţuica. Ne-am gândit că este o activitate tradiţională în judeţul Gorj şi că este bine ca aceasta să fie cunoscută. Va fi o acţiune specială, pentru că se va petrece lângă cazan, aşa cum se obişnuieşte la noi“, a spus Teodor Dădălău, organizator al manifestării. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS