6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProcesiune cu moaşte de la Craiova, în Moldova

Procesiune cu moaşte de la Craiova, în Moldova

O delegaţie a Mitropoliei Olteniei, condusă de ÎPS Părinte Mitropolit Irineu Popa, însoţeşte, începând de vineri, 10 octombrie, procesiunea cu sfintele moaşte ale Sfântului Ierarh Nifon în Moldova.  Moaştele Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, au poposit vineri la Oneşti, cu ocazia sărbătoririi a 600 de ani de atestare documentară a Episcopiei Romanului. Credincioşii s-au putut închina acestora la Catedrala „Pogorârea Sfântului Duh“, acolo unde s-a săvârşit, începând cu ora 18.00, slujba Vecerniei.
Sfintele relicve au ajuns sâmbătă în Borzeşti, unde creştin-ortodocşii au asistat la slujba de resfinţire a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“, ctitorită de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, slujbă ce a fost oficiată de un sobor alcătuit din zece ierarhi. Sâmbătă după-amiază, moaştele Sfântului Nifon au fost duse la Roman, rămânând la Catedrala Episcopală până ieri. Atunci, după Sfânta Liturghie ce a fost oficiată de un sobor de 15 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, au pornit spre Iaşi, acolo unde vor putea fi cinstite şi închinate alături de moaştele Cuvioasei Parascheva, până miercuri, 15 octombrie.
Momentul principal al manifestărilor prilejuite de praznicul Sfintei Cuvioase Parascheva îl constituie slujba Sfintei Liturghii de mâine, care va fi oficiată anul acesta pe esplanada din faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi. Amintim faptul că moaştele Sfântului Ierarh Nifon au fost aduse în ţara noastră de domnitorul Neagoe Basarab, mâna şi capul sfântului fiind păstrate în biserica ridicată de domnitor la Curtea de Argeş. Din porunca Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, pe 25 octombrie 1949, moaştele au fost aduse la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Dumitru“ din Craiova, unde se găsesc şi în zilele noastre.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU