24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalOpt familii, la un pas de a-şi pierde casele

Opt familii, la un pas de a-şi pierde casele

Opt gospodării din comuna Laloşu – Vâlcea riscă să ajungă în apele Olteţului. Lucrările de regularizare a albiei râului, începute în aprilie 2008, au fost sistate săptămâna trecută, printr-o ordonanţă prezidenţială, pe motiv că terenul pe care s-a lucrat până acum aparţine Ocolului Silvic Balş – Olt şi nu judeţului Vâlcea.

Râul Olteţ, care traversează judeţul Vâlcea, a creat în decursul anilor, pe cursul inferior, în Bălceşti, Făureşti şi Laloşu, serioase pagube gospodăriilor cetăţenilor. În anii 2004 – 2005, perioadă cu precipitaţii abundente, râul a erodat masiv malurile în zona localităţii Laloşu, punând în pericol casele din satul Olteţani. S-a intervenit în acea perioadă, prin fonduri alocate de guvern, şi s-au executat lucrări minime de stabilizare a malurilor în valoare de 500.000 de lei. În urma inundaţiilor din toamna anului 2005 şi începutul anului 2006, au fost distruse apărările de mal executate în regim de urgenţă, fapt ce a determinat luarea hotărârii, la nivelul Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD), de elaborare şi finanţare a unui proiect, care să fie derulat prin Administraţia Naţională Apele Române şi prin care să se facă regularizarea albiei râului Olteţ în acea zonă a comunei Laloşu. Lucrările au început în aprilie 2008, având la bază certificatul de urbanism nr. 41/18.05.2007 şi autorizaţia de construire nr. 90/21.08.2007, documente eliberate de Consiliul Judeţean (CJ) Vâlcea. „Pe 7 octombrie 2008, Prefectura Vâlcea a fost sesizată de Direcţia Apelor Olt şi Serviciul de Gospodărire a Apelor (SGA) Vâlcea cu privire la somaţia de sistare a lucrărilor, transmisă constructorului de Direcţia Silvică Olt, prin Ocolul Silvic Balş – Ordonanţa Prezidenţială nr. 1985/25.09.2008. Solicitarea de sistare a lucrărilor are la bază confuzia creată de regimul juridic al proprietăţii terenului pe care s-au executat, în proporţie de aproximativ 60%, lucrările de regularizare (traseul noii albii), conform proiectului aprobat“, a declarat Radu Renga, prefectul judeţului Vâlcea.

Gospodăriile sunt la zece metri de apele râului

În prezent, albia râului Olteţ se află la zece metri distanţă de opt gospodării din satul Olteţani. „Această situaţie este critică, întrucât cele opt case pot fi luate de apele Olteţului la primele ploi şi, totodată, va fi colmatată şi investiţia care s-a făcut până acum“, a spus Renga.
Pentru a rezolva problema, la Laloşu a avut loc săptămâna trecută o întâlnire la care au fost prezenţi reprezentanţii instituţiilor implicate, precum şi prefecţii celor două judeţe. „Cei de la Direcţia Silvică Olt şi-au dat acum seama că această suprafaţă de teren pe care se face lucrarea e a lor şi vor despăgubiri de 3,4 milioane de lei, în timp ce investiţia e de 5,7 milioane de lei. Lucrările nu mai pot continua acum, pentru că există această sentinţă civilă care arată că terenul pe care se execută lucrarea este în administrarea Direcţiei Silvice Olt, motiv pentru care s-a şi sistat lucrarea. În urma întâlnirii nu am ajuns la o soluţie amiabilă cu privire la finalizarea lucrărilor, pentru că reprezentanţii din judeţul Olt mi-au fluturat pe sub nas ordonanţa prezidenţială“, a spus prefectul.

Intervenţii la ministere pentru a rezolva situaţia

Pentru a vedea al cui este terenul pe care se face regularizarea Olteţului, Radu Renga a solicitat CJ Vâlcea o analiză a documentelor de certificare a proprietăţii asupra suprafeţei respective, care au stat la baza emiterii autorizaţiei de construire, pentru a clarifica situaţia confuză care s-a creat. Dat fiind faptul că sunt implicate instituţii ale statului şi că lucrările se execută din fonduri alocate de la bugetul de stat, Renga a solicitat şi miniştrilor MADR, MMDD şi MIRA să dispună Direcţiei Silvice Olt permiterea continuării lucrărilor. „Este important de menţionat că întârzierea executării lucrărilor implică pagube majore, având în vedere că suntem la începutul sezonului rece şi posibilele precipitaţii abundente determină un iminent risc de distrugere a celor opt locuinţe aflate în vecinătate, precum şi a lucrărilor de protecţie executate până în prezent“, a susţinut prefectul.
Acesta le-a solicitat celor trei miniştri ca problemele privind eventualele despăgubiri să fie stabilite prin discuţii la nivelul conducerii judeţene sau prin negocieri la nivelul ministerelor de resort.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS