21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalLicitaţia de la Spitalul Judeţean, suspendată

Licitaţia de la Spitalul Judeţean, suspendată

Licitaţia demarată pe 6 octombrie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina pentru externalizarea serviciilor de incinerare a deşeurilor medicale a fost suspendată, după ce o firmă din Craiova a contestat caietul de sarcini.

Licitaţia a fost suspendată vineri, când comisia de organizare a trimis la Comisia Naţională de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) documentaţia care a stat la baza organizării licitaţiei. Firma din Craiova, SC Nautic Construct SRL, a solicitat mai întâi amânarea licitaţiei programate luni, 6 octombrie 2008.
Conducerea societăţii şi-a motivat cererea prin faptul că a fost informată că licitaţia ar fi fost „aranjată“ pentru fiul preşedintelui comisiei de organizare, Ion Brătoi, directorul medical al spitalului. Firma craioveană a contestat condiţiile de participare, susţinând că acestea „sunt personalizate cu scopul de a avantaja firma Eurogrup Construct SRL Slatina“. În ziua licitaţiei, Nautic Construct a contestat la CNSC caietul de sarcini, susţinând că toate „cerinţele din fişa de date a achiziţiei sunt stabilite în scopul favorizării unuia dintre participanţi, neavând la bază toate prevederile legislaţiei achiziţiilor publice“.
În plus, în contestaţie se mai arată că firmei Nautic Construct i-a fost pus la dispoziţie un caiet de sarcini nesemnat, neştampilat, fără să fie numerotat şi fără să poarte avizul biroului juridic.
Cu toate că respectiva contestaţie a fost depusă şi la Registratura Spitalului Judeţean, licitaţia s-a ţinut în prezenţa unui singur participant, SC Eurogrup Construct SRL, societatea invocată de Nautic Construct ca fiind favorizată la capitolul condiţii de participare.
Oferta depusă de Eurogrup Construct, cu doar două minute înainte de termenul legal stabilit de organizatori, a fost sub preţul autorităţii contractante, capitol la care firma participantă a primit din start 60 de puncte, potrivit criteriilor de evaluare. Cea de-a doua etapă cuprindea evaluarea ofertei tehnice propuse de Eurogrup Construct, după care comisia urma să anunţe rezultatul oficial al licitaţiei. Dacă aceasta va fi declarată valabilă şi dacă singurul ofertant va fi desemnat câştigător, SC Eurogrup Construct SRL va prelua deşeurile medicale şi le va transporta la Craiova, unde altă firmă, SC Guardian SRL, le va distruge în propriul incinerator.

Acuzaţii
 
Preşedintele comisiei de licitaţie, Ion Brătoi, a fost acuzat în presa locală că ar fi deţinut ilegal această calitate, fiul său fiind rudă cu administratorul firmei participante la licitaţie, în condiţiile în care legea impune lipsa legăturilor de rudenie până la gradul IV în acest caz. Brătoi a declarat vineri că fiul său nu este rudă cu administratorul Eurogrup Construct, Frederik Daniel Stanciu. „Deşi s-a scris că Frederik Stanciu ar fi botezat-o pe nepoata mea, fiica fiului meu, nu este adevărat. Pe nepoata mea a botezat-o familia Marinescu; este vorba de inginerul Marinescu, fost director la Electrocarbon. Administratorul firmei participante la licitaţie nu este nici naş, nici moş de botez“, a spus Brătoi.
Nici informaţia potrivit căreia procurorii DNA ar fi demarat o anchetă pe marginea licitaţiei, vehiculată în presa locală, nu s-a confirmat. Surse din cadrul DNA Craiova au declarat vineri că instituţia nu a fost sesizată în legătură cu vreo licitaţie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina. Deşi directorul SC Nautic Construct SRL Craiova, Müller Gerard, declarase iniţial că va sesiza şi DNA pe marginea suspiciunilor ce planau asupra licitaţiei, el a abandonat această idee. „Nu mai vreau să aud de această licitaţie. M-am săturat să văd astfel de lucruri în România. Nu am sesizat nici DNA, pentru că nu mai vreau să aud de licitaţia de la Spitalul Judeţean Slatina“, a declarat Müller Gerard.

Miză electorală

Subiectul licitaţiei a fost transferat şi în mediul politic. Candidatul PNL la Camera Deputaţilor în Colegiul 1 Slatina, Andrei Iordache, l-a acuzat public pe Renică Diaconescu, candidatul PSD-PC în acelaşi colegiu, că are legături directe cu licitaţia. Acesta din urmă neagă şi spune că acuzaţiile contracandidatului său sunt încercări menite să-l târască în mocirla electorală. Renică Diaconescu a cerut printr-o adresă conducerii spitalului să externalizeze cât mai repede posibil serviciile de incinerare, întrucât utilizarea crematoriului vechi produce disconfort slătinenilor care locuiesc în zona spitalului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU