13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDepozitele bancare, garantate până la 50.000 de euro

Depozitele bancare, garantate până la 50.000 de euro

Plafonul de garantare a depozitelor populaţiei va fi ridicat, în următoarele zile, de la 20.000 la 50.000 de euro, acoperind sumele depuse în orice tip de cont bancar, inclusiv dobânda aferentă, se arată într-un comunicat al Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar. „Fondul garantează toate sumele depuse în orice tip de cont bancar (cont curent, de economii, cont comun, depozit etc.), inclusiv dobânda aferentă, în limita a 20.000 de euro, echivalent în lei. În următoarele zile, plafonul de garantare pentru deponenţii persoane fizice va fi ridicat la 50.000 de euro, echivalent în lei. Cursul de schimb care se ia în calcul este cel al BNR“, a mai anunţat Fondul.
Instituţia garantează depozitele deţinute de rezidenţi şi nerezidenţi, constituite atât în moneda naţională, cât şi în valute convertibile (euro, dolar, lira sterlină, franc elveţian), care sunt cotate de BNR. „Fondul garantează rambursarea depozitelor constituite la bănci de către toate persoanele fizice, precum şi pe cele ale persoanelor juridice ori entităţilor fără personalitate juridică, în condiţiile legii. Toate băncile constituite ca persoane juridice române fac parte din schema de garantare şi sunt membre ale Fondului de Garantare a Depozitelor din sistemul bancar din România“, se mai precizează în acelaşi comunicat. În cazul ipotetic al unui faliment bancar, plata compensaţiilor se face prin bănci desemnate, în cel mult trei luni de la data deschiderii procedurii falimentului.
În prezent, se discută la nivelul Uniunii Europene reducerea acestui termen la câteva zile. Calculul sumei care ar fi compensată se face ţinându-se cont atât de sumele depuse, inclusiv dobânda datorată de bancă, dar şi de creditele sau alte datorii pe care deponentul le are la banca respectivă. Plafonul de garantare se aplică individual pentru fiecare deponent şi pentru fiecare unitate bancară.  
Ca excepţii, Fondul nu garantează „depozitele administratorilor, conducătorilor, directorilor, cenzorilor, auditorilor financiari, acţionarilor semnificativi ai instituţiei de credit, familiilor persoanelor fizice de mai sus – soţii, precum şi rudele şi afinii de gradul întâi, terţelor persoane care acţionează în numele deponenţilor menţionaţi, persoanelor fizice şi juridice care au obţinut, pe bază individuală, rate de dobândă şi concesii financiare care au contribuit la agravarea situaţiei financiare a instituţiei de credit şi nici depozitele rezultate din tranzacţii pentru care au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti definitive de condamnare pentru infracţiunea de spălare de bani“, se mai arată în comunicatul instituţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII