20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljInfracţiunile, la modă printre minori

Infracţiunile, la modă printre minori

Lipsa atenţiei din partea părinţilor, nivelul de educaţie şi anturajul sunt cauzele care au condus la numărul mare al infracţiunilor comise de minori.

Potrivit unei statistici a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj, în primele şase luni ale anului 2008 s-au înregistrat 158 de fapte care intră sub incidenţa Codului Penal, printre autori regăsindu-se 29 de elevi şi 129 de minori cu vârste mai mici de 14 ani, care au abandonat şcoala. În aceeaşi perioadă a lui 2007, 73 din 226 de copii sub 14 ani care au comis în total 333 de infracţiuni au fost elevi, iar 153 au fost minori aflaţi în situaţie de abandon şcolar. „Anturajul influenţează într-o foarte mare măsură comportamentul acestor minori. Ar fi oportună o colaborare mai bună a părinţilor cu şcoala. Mulţi dintre copiii aceştia provin din familii dezorganizate ori sunt lăsaţi nesupravegheaţi de părinţi. Cei şapte ani de acasă înseamnă mai mult decât o sintagmă“, a declarat Luminiţa Popescu, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj.
„În primul rând, aceşti copii nu înţeleg ce înseamnă autoritate. Alt motiv este faptul că ei nu pot face diferenţa între bine şi rău. În al treilea rând, este vorba de mediul social în care trăiesc, anturajul“, a explicat Gina Chiriac, psihoterapeut. „Pe măsură ce aceşti tineri înaintează în vârstă intervine nevoia de apartenenţă la un grup, motiv pentru care fac anumite fapte ale căror consecinţe nu le înţeleg pe deplin decât abia mai târziu, într-o şcoală de corecţie, spre exemplu“, a mai spus Gina Chiriac.

Hoţi de mici

În evidenţele poliţiei sunt înregistrate 53 de infracţiuni comise de 28 de minori cu vârste cuprinse între 14 şi 16 ani în primul semestru al anului 2008, în 31 de cazuri fiind vorba de furt, fapte pentru care minorii nu au răspuns în faţa legii. În urma expertizelor efectuate s-a concluzionat că autorii nu au avut discernământ în momentul comiterii faptelor. Comparativ cu 2008, anul trecut, în aceeaşi perioadă, 61 de minori au comis 85 de fapte în total, dintre care 60 de furturi. Luând în considerare următoarea categorie de vârstă, respectiv 16-18 ani, se constată că numărul infracţiunilor înregistrate creşte, iar faptele penale comise se diversifică.
150 de tineri au fost cercetaţi de poliţie pentru comiterea a 143 de fapte penale în semestrul I al lui 2008, dintre care patru tâlhării, şase cazuri de conducere ilegală a unui automobil, unele dintre acestea fiind asociate cu consumul de alcool. În aceeaşi perioadă a lui 2007, poliţiştii au deschis 331 de dosare penale în care au fost implicaţi 279 de minori. 229 dintre aceştia au fost cercetaţi pentru furt. De altfel, furturile predomină atât în 2007, cât şi în 2008 pe toate categoriile de vârstă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII