10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalIndemnizaţii separate pentru bebeluşii din naşteri multiple

Indemnizaţii separate pentru bebeluşii din naşteri multiple

O mamă de tripleţi din Aiud a reuşit să învingă statul în instanţă, definitiv şi irevocabil, eliminând o prevedere legală discriminatorie.

Ionela Mariana Danciu a dat în judecată Direcţia Muncii şi Protecţiei Sociale (DMPS) Alba, cerând declararea ca nelegală a HG nr. 1205/2006, act normativ potrivit căruia „prin naştere se înţelege aducerea pe lume a unuia sau a mai multor copii vii“. În baza acestei prevederi, statul acordă unei femei o indemnizaţie de creştere a bebeluşului de 800 de lei, indiferent câţi copii aducea pe lume la o singură sarcină. Prin urmare, mamele de gemeni sau tripleţi sunt discriminate.

Mama tripleţilor din Aiud a considerat însă că ar trebui să primească sume egale pentru fiecare dintre copii, justificând că hotărârea de guvern contestată ar încălca legea fundamentală, întrucât duce la discriminări între copiii proveniţi dintr-o naştere multiplă şi ceilalţi.

În primă instanţă, Curtea de Apel din Alba Iulia i-a dat dreptate femeii, constatând nelegalitatea alineatului incriminat şi obligând DMPS la „plata indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului în sumă de 2.400 de lei lunar (800 lei x 3) începând din 4 decembrie 2006 până când expiră concediul de îngrijire a copilului“.

Ieri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul DMPS Alba, astfel că hotărârea Curţii de Apel din Alba Iulia a rămas definitivă şi irevocabilă, putând constitui un precedent judiciar pentru alte mămici aflate în aceeaşi situaţie.

 

Modificări legislative

 

Decizia instanţei supreme vine la două zile după ce senatorii au decis diferenţierea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului pentru naşterile de gemeni, tripleţi şi multipleţi.

Potrivit actului normativ adoptat de Senat, se acordă 600 de lei pentru naşterile simple, 800 de lei pentru cele gemelare şi 1.000 de lei pentru naşteri de tripleţi sau multipleţi.

Altă modificare legislativă vizează acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului şi pentru mamele care urmează cursurile de zi ale unei instituţii de învăţământ superior. Pentru a intra în vigoare, cele două proiecte trebuie să fie adoptate şi de Camera Deputaţilor. În nici unul dintre cazuri guvernul nu a susţinut proiectele, care au fost însă votate în unanimitate de către senatori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII