6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGuvernul nu va şterge datoriile CNH

Guvernul nu va şterge datoriile CNH

Datoriile istorice pe care Compania Naţională a Huliei le are către bugetul statului nu vor fi şterse, iar minerii aşteaptă negocieri pe tema creşterii salariilor şi a preţului de vânzare a huilei.

Aceste decizii au fost luate în urma primei runde de întâlniri pe care liderii minerilor din Valea Jiului le-au avut cu ministrul Varujan Vosganian la sediul guvernului.

„Săptămâna aceasta sau cea viitoare urmează să fie emis un ordin al ministrului, care va numi o comisie cu scopul de a identifica soluţii pentru CNH. Ştergerea datoriilor prin reorganizare nu se va face, pentru că trebuie să găsim alte soluţii“, a precizat preşedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, Zoltan Lacataş.

Compania Naţională a Huilei va primi de la guvern subvenţia de 21 de milioane de lei, iar liderii minerilor speră să regândească, împreună cu reprezentanţii guvernului, un nou preţ competitiv pentru cărbunele ce va fi extras din Valea Jiului, aşa încât pe viitor să nu mai fie nevoie de subvenţii.

Minerii au obţinut şi promisiunea că sporul de periculozitate ar putea creşte cu 40 de lei, însă totul va fi definitivat în momentul în care se va discuta noua strategie.

Potrivit datelor Ministerului Economiei şi Finanţelor, cele mai mari obligaţii restante sunt înregistrate de companie la bugetul asigurărilor sociale de stat – aproximativ 1,730 miliarde de lei, urmate de cele la bugetul de stat – 1,518 miliarde de lei, bugetul asigurărilor pentru şomaj – 1,466 miliarde de lei şi bugetul asigurărilor de sănătate – 104 milioane de lei.

Planurile de viitor pentru CNH vizează includerea minelor viabile într-un complex energetic sau în viitoarea companie energetică de stat.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS