24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCastrul Buridava Romană intră în renovare

Castrul Buridava Romană intră în renovare

Castrul Buridava Romană din judeţul Vâlcea, monument istoric de categoria A, care datează din anul 103 d.H., va fi restaurat. Zidurile vor fi refăcute cu nisip, var şi piatră, ca pe vremea romanilor.

Ruinele fostei cetăţi Buridava Romană, ridicată în anul 103, la sfârşitul primului război daco-roman, se află în cartierul Stolniceni din Râmnicu Vâlcea. La început, în zonă a fost o tabără militară romană, care s-a transformat apoi într-o colonie care era, probabil, conform cercetărilor arheologice, mai mare decât era Râmnicul în anul 1900. Primele referiri că la Stolniceni a existat o cetate romană datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea, iar în perioada 1950 – 1960 s-au făcut primele săpături arheologice. Acestea au scos la iveală ruinele termale (băi romane) mici şi mari. „Termele descoperite de noi se întind pe o suprafaţă de 7.000 de metri pătraţi. În urma săpăturilor făcute anul acesta, am constatat că pe sub casele oamenilor din Stolniceni şi prin curţile lor se întind mai multe ziduri ale construcţiei, iar în capătul străzii bănuim că ar fi un amfiteatru“, a spus Claudiu Tulugea, directorul Muzeului Judeţean (MJ) Vâlcea. Situl arheologic Buridava Romană e înscris în lista monumentelor istorice de categoria A, ceea ce înseamnă că e de importanţă naţională.

Guvernatorul Moesiei Inferioare a stat la Buridava Romană

În urma cercetărilor din 2008, arheologii au descoperit importante materiale din vremea stăpânirii romane în Dacia. „S-au găsit obiecte de uz casnic, podoabe (ace de păr) şi ceramică romană.
Printre materialele arheologice descoperite, s-au găsit fragmente de ţiglă romană pe care este înscris numele unei unităţi militare ce a funcţionat la Buridava între anii 103-105 d.H. E vorba de Cohors II Flavia Bessorum, numită după recrutarea legionarilor romani.
Această descoperire este foarte importantă pentru că poartă pecetea unităţii militare Pedites Singularis şi reprezintă garda personală a guvernatorului Moesiei Inferioare“, a declarat directorul MJ Vâlcea.      

Localnicii l-au transformat în groapă de gunoi

Ruinele castrului erau anul trecut într-o stare avansată de degradare. Situl nu mai e împrejmuit, iar zidurile au început să cadă.
„Am scos anul trecut din zonă 20 de metri cubi de lemn. Oamenii începuseră să fure piatra din ruine ca să-şi ridice diferite construcţii, iar şanţurile care au rezultat în urma săpăturilor arheologice le-au transformat în groapă de gunoi. Anul acesta am reuşit să curăţăm tot şi vrem să ne apucăm să împrejmuim situl şi să îl refacem ca să arate aşa cum a fost descoperit în anii ’90. Săptămâna viitoare îl împrejmuim pentru că oamenii au transformat acum situl în izlaz“, a explicat Claudiu Tulugea.
Toate zidurile vor fi restaurate, iar castrul va fi refăcut ca în vremea romană, cu nisip, var şi piatră. În acelaşi timp, arheologii vor continua săpăturile pentru a vedea dacă mai găsesc şi conductele ceramice ale vechilor terme romane. Lucrările ajung la un milion de lei, bani care vor fi alocaţi din bugetul instituţiei. „Acesta e singurul castru pe care îl avem în administrare, restul aparţin de primării, motiv pentru care sunt lăsate în paragină“, a precizat directorul muzeului. În România, în afară de situl Buridava mai există doar două aşezări romane care s-au păstrat: Arutela, lângă Călimăneşti, şi Porolissum, din zona Ardealului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS