10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBursa şpăgilor în spitalele craiovene

Bursa şpăgilor în spitalele craiovene

Nu mai este o noutate pentru nimeni că în toate spitalele din Craiova se practică şpaga. Tarifele variază în funcţie de complexitatea intervenţiei, renumele medicului, numărul doctorilor, asistentelor şi infirmierelor care se ocupă de dumneavoastră.

 

Mafia şpăgilor din sistemul sanitar funcţionează ireproşabil. Deşi majoritatea cadrelor medicale primesc şpagă, nimeni nu vrea să vorbească despre asta. Pacienţii se feresc cel mai mult. Speriaţi parcă de bombe când aud de subiectul cu pricina, spun pe nerăsuflate cât de mulţumiţi sunt de medicul care i-a tratat, fără să fi primit ceva de la ei, şi cât de drăguţe şi de profesioniste sunt asistentele şi infirmierele care nu se ating de banii sărmanilor bătrâni şi bolnavi. Abia după ce ies pe poarta spitalului, foştii pacienţi îşi dau drumul la gură.

 

„Nu se rezolvă nimic dacă vorbim“

 

Am încercat în ultimele zile să spargem zidul tăcerii din spitalele craiovene, dar a fost imposibil. Doar la uşa Comisiei de Expertiză a Capacităţii de Muncă am avut puţin noroc. După ce trei bătrâne cu sacoşele doldora, probabil din cauza dosarului voluminos de pensionare pe caz de boală pe care îl purtau la ele, s-au jurat cu mâna pe inimă că n-au dat în viaţa lor plocoane sau bani cadrelor medicale, am dat peste doi bărbaţi. Enervaţi de insistenţele ziariştilor, cei doi pacienţi au sărit ca arşi: „De ce ne întrebaţi pe noi, nu ştiţi cum merg treburile în ţara asta? Nu se rezolvă nimic dacă vorbim, ne facem singuri rău“.

Ne-am dat seama că nu vom obţine mai mult de la ei. Este greu să distrugi o prejudecată veche de zeci de ani. Pentru bolnavi, medicul este Dumnezeu. Iar dacă lui Dumnezeu îi plac gologanii înseamnă că s-a aliat cu Dracul şi atunci n-ai ce-i face, trebuie să-i dai bani şi să taci, că altfel nu mai ieşi viu din spital. Concepţia este cât se poate de greşită. Un medic bine pregătit profesional îşi face meseria oricum, în timp ce medicul slab nu devine mai bun dacă este stimulat cu bani. Apoi, mai este vorba şi de alte caracteristici omeneşti care pot influenţa profesionalismul unui om, cum ar fi lenea sau blazarea.

Altfel nu ar exista pacienţi lăsaţi să aştepte două-trei zile în secţia de spital în care au fost internaţi, fără să fie văzuţi de un medic. Este greu de crezut că acesta nu a dat pe la bolnav pentru că nu a primit bani, din moment ce nu a avut nici măcar curiozitatea să-l vadă. Alt exemplu este al femeii care le-a stimulat în fiecare zi pe asistente cu câte zece lei pentru ca mama ei bolnavă să nu facă flegmon la mână de la perfuzia uitată în venă. Cu toate acestea, bolnava a făcut flegmon. Concluzia este că şpaga nu stimulează cadrele medicale să se poarte mai atent cu pacienţii sau să devină profesioniste.

 

Tarife orientative

 

Pacienţii au gura slobodă doar după ce părăsesc spitalul. De la ei am aflat următoarele tarife orientative, care se practică în spitalele din Craiova. Trebuie precizat că, în majoritatea secţiilor, medicii nu pretind bani pentru actul medical, dar nici nu refuză când li se oferă.

 

SPITALUL DE URGENŢĂ

Maternitate

Pentru o naştere: 500 de lei medicului curant, 500 de lei pentru mâna a doua şi 150-300 de lei anestezistului. Mai trebuie să aveţi pregătiţi zece lei pentru asistenta medicală, cinci lei pentru brancardier şi alţi cinci pentru infirmieră, ori de câte ori aveţi nevoie de serviciile lor: să vă schimbe plosca sau flexura de la perfuzie, să vă transporte cu scaunul rulant la ecograf, să vă schimbe lenjeria de pat etc.

Femeia care naşte pe tura altui medic sau noaptea va trebui să „contribuie“ cu încă 500 de lei. În cazul în care la naştere asistă mai mulţi medici, fiecare primeşte 500 de lei. Pentru o sarcină cu probleme, tarifele ajung şi la 1.000 de lei de medic.

Chirurgie

Tarifele variază de la un medic la altul, în funcţie de complexitatea intervenţiei şi renumele chirurgului, care primeşte între 500 şi 1.000 de lei, anestezistul – 150-300 de lei, asistenta medicală – zece lei, infirmiera – cinci lei.

Policlinică

Se cotizează mai puţin cu bani şi mai mult cu produse de larg consum: cafea, ţigări, ciocolată etc.

 

SPITALUL CFR

Chirurgie

200-300 de lei pentru chirurg, 50-100 de lei anestezistului, opţional asistentelor şi infirmierelor.

Policlinică

Cafea şi ţigări. Observaţie: Înainte de a-i oferi medicului pachetul de ţigări, asiguraţi-vă că nu are deja un bax adunat de la pacienţii anteriori. S-ar putea ca gestul dumneavoastră să-l facă să strâmbe din nas.

 

SPITALUL „FILANTROPIA“

 

Spitalul Municipal „Filantropia“ este unitatea sanitară cu cele mai multe cadre medicale şpăgare. Recordul este deţinut de Maternitate, proaspetele mămici fiind principalii „furnizori“ de foloase necuvenite.

Maternitate

500-600 de lei prima mână pentru o naştere normală şi 700 -1.000 de lei pentru o cezariană. Preţurile sunt promoţionale, având în vedere că acum trei ani o cezariană ajunsese deja la 1.000 de lei. Mai trebuie 200 de lei pentru anestezist, 200-300 de lei pentru mâna a doua, 50 de lei pentru asistente, câte cinci-zece lei pentru infirmiere.

Ginecologie

Preţuri asemănătoare cu cele din Maternitate pentru un chiuretaj sau minimum 100 de lei pentru un simplu tratament cu antibiotice.

Pediatrie

100 de lei fiecărui medic care îl consultă pe copil, cinci lei asistentei pentru injecţie. Pentru mai mult decât o simplă răceală, tarifele se dublează.

 

SPITALUL DE NEUROPSIHIATRIE

Neurologie

400-500 de lei medicului curant, plătibili chiar şi în două rate (atenţie: medicul s-ar putea lăsa rugat, dar sunt şanse să cedeze în faţa insistenţelor!), 20 de lei pentru fiecare asistentă, zece lei pentru infirmiere ca să schimbe cearşaful, perna sau să înlocuiască becul ars din salon.

Policlinică

Preţuri fabuloase pentru obţinerea dosarului de pensionare pe caz de boală.

Comisia de expertiză a capacităţii de muncă din subordinea Casei de Pensii Dolj

Raţe, găini, ciocolată, 100 -200 de lei, daţi „pilei“ din interior, la fiecare reevaluare, chiar dacă aţi ieşit pe bune la pensie.

 

Nici o acuzaţie!

 

În ciuda generalizării fenomenului, în prezent nu există nici un angajat din domeniul sănătăţii cercetat pentru mită sau primire de foloase necuvenite. Potrivit Autorităţii de Sănătate Publică (ASP), în Dolj, un singur caz a ajuns în instanţă, în urmă cu cinci-şase ani, cel al dr. Traşcă de la Spitalul de Neuropsihiatrie Craiova, acuzat că scotea la pensie pe caz de boală bolnavi închipuiţi.

 

Ce spune Codul Penal

 

Fără să-i ofensăm pe medicii şi asistentele care nu şi-au pătat onoarea, dorim să atragem atenţia asupra unui fenomen anormal, care este privit cu tot mai multă îngăduinţă în spitale. Mita, primirea şi oferirea de foloase necuvenite sunt infracţiuni pedepsite de Codul Penal.

Art. 254 – Luarea de mită: „Fapta funcţionarului care, direct sau indirect, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase sau nu o respinge, în scopul de a îndeplini, a nu îndeplini ori a întârzia îndeplinirea unui act privitor la îndatoririle sale de serviciu sau în scopul de a face un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoare de la trei la 12 ani şi interzicerea unor drepturi“.

Art. 256 – Primirea de foloase necuvenite: „Primirea de către un funcţionar, direct sau indirect, de bani ori de alte foloase, după ce a îndeplinit un act în virtutea funcţiei sale şi la care era obligat în temeiul acesteia, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani. Banii, valorile sau orice alte bunuri primite se confiscă, iar dacă acestea nu se găsesc, condamnatul este obligat la plata echivalentului lor în bani“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

76 COMENTARII