8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVinovatul, fără vină

Vinovatul, fără vină

Vinovatul în cazul anchetei despre copilul plimbat de la un spital la altul pentru o injecţie a fost găsit. Totuşi, Autoritatea de Sănătate Publică Dolj nu poate să dea sancţiuni pentru că s-a procedat… legal.

Ancheta administrativă în cazul copilului de un an şi şase luni plimbat de la un spital la altul pentru o injecţie a arătat că personalul medical din cele două spitale craiovene, Spitalul de Urgenţă şi „Filantropia“, a procedat corect atunci când a refuzat să-i facă injecţia, pentru că micul pacient ar fi fost adus la unitatea sanitară fără să aibă asupra lui o schemă terapeutică din partea medicului de familie sau a unui specialist. Nu acelaşi lucru se poate spune însă despre medicul de familie al copilului. Reprezentanţii Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Dolj susţin că, după recomandarea tratamentului, medicul de familie ar fi trebuit să se intereseze dacă pacientul are unde să facă injecţiile şi dacă nu să scrie o schemă terapeutică în care să fie cuprinse medicamentul, doza şi intervalul la care trebuie administrat. Cu recomandarea de la medicul de familie, mama copilului putea să meargă apoi la oricare dintre secţiile de urgenţă sau la Serviciul de Ambulanţă. Cea de-a doua greşeală pe care medicul de familie a făcut-o a fost, potrivit conducerii ASP Dolj, chiar tratamentul prescris. „Tratamentul injectabil cu antibiotice poate să dea efecte secundare, de aceea este bine să fie administrat în spital. Medicul de familie ar fi trebuit să-i dea bilet de trimitere în vederea internării“, a declarat dr. Ştefan Popescu, directorul adjunct medical al ASP Dolj. La rândul său, medicul de familie a explicat că a recomandat internarea copilului, dar că mama ar fi refuzat.

 

Au refuzat să-i facă injecţia

 

Cu toate că nu a acţionat corect, medicul de familie a fost doar atenţionat. El nu poate fi tras la răspundere, susţin reprezentanţii ASP Dolj, pentru că nu a încălcat nici o lege, toate regulile de mai sus fiind doar cu titlu de recomandare. „Sunt nişte aspecte insuficient reglementate. Va trebui totuşi să găsim o rezolvare pentru ca astfel de cazuri să nu se mai repete“, a precizat Popescu.

În urmă cu trei săptămâni, Gazeta de Sud a prezentat cazul unui copil de un an şi şase luni care a fost plimbat ore întregi pe timp de noapte de la Staţia de Salvare din Craioviţa Nouă la Spitalul „Filantropia“ şi Spitalul de Urgenţă Craiova pentru o injecţie. Copilul se afla sub tratament cu antibiotice pentru bronşită şi ar fi trebuit să i se facă injecţii din opt în opt ore. Cadrele medicale de la cele două spitale din Craiova au refuzat să-i administreze tratamentul pe motiv că nu intră în atribuţiile lor. Abia după multe insistenţe şi scandal, mama a găsit o asistentă din Clinica de pediatrie a Spitalului de Urgenţă, care i-a făcut copilului injecţia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU