10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria sperie termoizolarea

Primăria sperie termoizolarea

Fondurile alocate de guvern în 2008 pentru reabilitarea termică a imobilelor din Craiova nu pot fi folosite din cauză că primăria nu este în stare să găsească o firmă specializată în astfel de lucrări.

Din trei în trei blocuri, la Craiova sunt înălţate schele. Locatarii vechilor imobile supraetajate se strâng zdravăn la pungă, încă de astă-primăvară, ca să-şi reabiliteze termic apartamentele. Ei plătesc întreaga lucrare, între 1.400 şi 4.000 de lei, după caz, fiindcă au înţeles că izolaţia casei înseamnă un minus consistent la facturile de încălzire, adică o amortizare relativă a investiţiei. Iar constructori care să lipească o izolaţie sunt pe toate drumurile, după cum o dovedeşte numărul de muncitori căţăraţi încă pe blocurile Băniei. Ironia sorţii face însă ca primii craioveni interesaţi să-şi termoizoleze locuinţele să stea încă în apartamente cojite pe exterior. Şi nu din lipsa banilor. Ei au avut iniţiativa de a se înscrie în 2006, prin intermediul asociaţiilor de proprietari, în programul guvernamental de reabilitare termică. Solicitările locatarilor blocului 64A, din Craioviţa, şi ale proprietarilor celor şapte clădiri de la Aeroport au fost acceptate de ministerul de resort. Cu chiu, cu vai, după doi ani, guvernul a şi alocat o treime din costul estimat de auditori pentru întreaga lucrare. Nu sunt mulţi 450.000 de lei, dar suma reprezintă totuşi a treia parte. Unde mai pui că Primăria Craiova este obligată de lege să participe şi ea cu o treime, abia restul urmând să fie suportat de proprietarii locuinţelor vizate. Ca orice lucru românesc reglementat prin şapte legi, reabilitarea termică a celor opt imobile prinse în program s-a blocat. Reprezentanţii municipalităţii susţin că au respectat legislaţia, au organizat patru licitaţii de achiziţie publică pentru atribuirea lucrărilor de reabilitare şi n-a venit nici un ofertant. „Licitaţia se va relua pentru a cincea oară, dar nu s-a stabilit o dată“, a spus Carmen Licu, purtătoarea de cuvânt a primăriei.

 

Cui îi pasă?

 

Am vrut să aflăm şi când anume au fost organizate licitaţiile şi câte eforturi a depus primăria pentru mediatizarea interesului său în atribuirea contractelor de reabilitare termică, dar nimeni nu ne-a putut răspunde. Nimic în conferinţele de presă, nimic pe site-ul oficial al municipalităţii. Altă dovadă a dezinteresului autorităţilor este faptul că nici măcar funcţionarul răspunzător cu aplicarea legislaţiei în domeniul reabilitării termice, Marian Giubelan, şef al Serviciului coordonare asociaţii, nu deţine date despre licitaţiile anunţate de primărie sau despre intenţia administraţiei de a stabili o nouă licitaţie. „Nu am asemenea date. Încercaţi la Achiziţii“, a spus Giubelan. „O să încercăm să găsim o societate care să participe“, a declarat primarul Craiovei, Antonie Solomon, în urmă cu o săptămână. Conform normativelor în vigoare, lista de aşteptare pe care sunt înscrise alte 170 de blocuri pentru reabilitare termică este lipsită de orice valoare până la cheltuirea banilor pentru primele opt imobile incluse în program.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII