12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPensiuni turistice cu bani europeni

Pensiuni turistice cu bani europeni

Cinci persoane din judeţul Olt s-au arătat interesate de atragerea fondurilor europene pentru a investi în domeniul turismului, susţine Constantin Oprea, directorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Olt.

Startul pentru atragerea fondurilor europene nerambursabile în baza noilor măsuri negociate de România cu UE a fost greoi. După ce a fost anunţată de mult timp deschiderea sesiunii pentru depunerea proiectelor în baza măsurilor 312, prin care se acordă sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi, şi 313, care încurajează activităţile turistice, aceasta a fost amânată din diverse motive. În final, sesiunea pentru depunerea proiectelor a fost deschisă la jumătatea lunii septembrie. Până în prezent, cinci persoane s-au arătat interesate de atragerea fondurilor europene pentru a investi în domeniul turismului.  „Cinci persoane din judeţ vor să înfiinţeze pensiuni turistice în zonele Potcoava, Balş şi Rotunda“, a declarat Constantin Oprea, directorul OJPDRP. În judeţ există o singură pensiune, care, de altfel, este în construcţie. Aceasta este situată în apropierea oraşului Balş. Potrivit reprezentanţilor OJPDRP, lucrările pentru construirea pensiunii au început în 2006. Beneficiarul a accesat fonduri SAPARD prin măsura 3.4. iar în curând investiţia va fi gata.
Conform măsurii 3.4, prin programul SAPARD au putut fi accesate fonduri pentru dezvoltarea şi diversificarea activităţilor economice care generează activităţi multiple şi venituri alternative.

Alte trei măsuri aşteaptă să fie aprobate

Potrivit Programului Naţional pentru Dezvoltarea Rurală (PNDR), APDRP ar fi trebuit să lanseze din septembrie cinci măsuri noi pentru accesarea banilor europeni nerambursabili.
Până în prezent, au fost lansate numai două dintre ele, respectiv 312 şi 313. Celelalte trei care facilitau finanţarea proiectelor europene aşteaptă aprobarea. Este vorba de măsura 112 – instalarea tinerilor fermieri, 142 – înfiinţarea grupurilor de producători şi 141 – sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS