Acasă Local Termoficarea, desfiinţată de datorii

Termoficarea, desfiinţată de datorii

Sute de locuitori din cartierul craiovean Rovine, ajunşi la disperare, ameninţă că nu-şi vor mai plăti facturile la apă caldă pe lunile iunie, iulie, august şi septembrie. Mai mult, ei spun că se vor debranşa singuri de la reţeaua de apă caldă dacă situaţia nu se va reglementa în această lună şi cer sigilarea coloanei care îi leagă de punctul termic.

Lipsa apei calde de peste patru luni i-a adus la disperare pe mulţi locuitori din cartierul craiovean Rovine, mai ales că unii îşi plătesc facturile la zi. Fie curge un firicel, ori curge rece pe conducta de apă caldă şi este taxată ca atare, fie lipseşte cu desăvârşire. „Am ajuns să verific din oră în oră robinetul, că doar, doar va veni apa caldă. Şi asta nu se întâmplă de ieri, de alaltăieri, ci de patru luni. Nu înţeleg, dacă eu îmi plătesc facturile, de ce să nu beneficiez de condiţii minime de trai?! Reprezentanţii de la asociaţie în loc să ia măsuri împotriva rău-platnicilor dorm pe scaun, pe banii noştri“, a spus Elena Jilavu, locatară în blocul E10 din Rovine. În timp ce oamenii se dau de ceasul morţii, ajungând, ca în perioada ceauşistă, să folosească oala şi ligheanul pentru o baie, preşedinţii de asociaţii ridică din umeri.
Unii spun că la asociaţia lor nu există debite mari, iar alţii nu recunosc deloc. Sunt atât de indolenţi, încât spun că vine apă caldă, chiar dacă ea este rece. „Ce să facem, asta este… Termoficarea e de vină că a scos pompele de transfer, dar şi Complexul Energetic. Vara, apa ajunge şi la 90 de grade Celsius, iar când este rece afară are vreo 60. Acum, că s-a oprit şi curentul, cei de la PT nu au cum să împingă apa pe conductă şi nu are presiune. La asociaţia noastră sunt vreo 400.000 de lei datorii, ce să facem? Să  le luăm oamenilor lucrurile din casă? Cred că la Asociaţia nr. 12 au cele mai mari datorii“, a declarat Vasile Alexandru, preşedintele Asociaţiei nr. 7 din Rovine.
La Asociaţia nr. 13, preşedintele Gheorghe Drăculeţ spune că se confruntă cu o situaţie inedită; locatarii cer singuri debranşarea, supăraţi că plătesc metri cubi de apă rece la preţ de caldă. Administratoarea Asociaţiei nr. 12, Florina Nicolau, se apără, susţinând că la asociaţia pe care toţi o arată cu degetul nu sunt datorii şi locatarii au apă caldă. Aceştia o contrazic. „E revoltător să vii acasă şi să nu poţi să faci o baie, aşa cum se întâmplă în ţările civilizate. Plătim de luni bune apa rece ca apă caldă“, s-a plâns Cristina Ghenea, locatară în blocul G20.

În Rovine, restanţe şi ghinioane

Locatarii blocurilor din Rovine sunt loviţi de ghinion. În urmă cu trei săptămâni, cei de la Distrigaz Sud au debranşat două centrale din acest cartier pentru că Regia Autonomă de Termoficare are datorii de ordinul milioanelor. Acum a venit rândul celor de la CEZ, care au întrerupt furnizarea energiei electrice la unul dintre cele opt puncte termice din zonă, din cauza debitelor. Cei doi creditori au tot aşteptat plata facturilor restante, dar cum banii nu au venit, au lăsat Termoficarea şi fără gaz, şi fără curent. Şi, implicit, locatarii fără apă caldă, iar viitorul în privinţa căldurii în calorifere este incert. Directorul regiei, Tatian Tudorache, nu a putut fi găsit ieri pentru a da o explicaţie despre situaţia în care se află instituţia pe care o conduce. Reprezentanţii CEZ spun că furnizarea energiei electrice în Rovine va fi reluată doar după plata datoriilor.

A absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Universitatea din Craiova şi lucrează în presa scrisă din 2004. În momentul actual este unul dintre puţinii jurnaliști locali care se ocupă de domeniul asociaţiilor de proprietari.
Exit mobile version